Orbánův volební triumf ohrožen? Analytik upozornil na skryté nebezpečí

Budapešť - V Maďarsku po parlamentních volbách 8. dubna změny zřejmě nenastanou. Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz směřují podle průzkumů k dalšímu vítězství a upevnění "nového zřízení", které sám Orbán ve vizionářském projevu před lety charakterizoval jako odlišné od liberální demokracie západního typu. Analytik ale upozornil, že na Orbána přeci jen číhá nebezpečí.

Podle průzkumu agentury Nézöpont z minulého týdne by 52 procent hlasů měl získat volební svazek strany Fidesz a křesťanských demokratů. Na druhém místě by měl skončit Jobbik (15 procent) a na třetím místě s 11 procenty společná levicová koalice Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Po osmi procentech průzkum slibuje Demokratické koalici (DK) a ekologicky zaměřené straně LMP.

Šéf maďarské vlády se staví do role zachránce křesťanské Evropy, která čelí nájezdu "muslimských a afrických hord", a za prioritu označuje zachování identity a kultury maďarského národa.

Orbán je podle svých kritiků posedlý americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem. Vláda loni utratila ekvivalent miliardy korun na kampaň proti Sorosovi.

Jeden z nejkontroverznějších vůdců v Evropské unii je obdivován populisty a zatracován kritiky, kteří jej obviňují z autoritářství, tolerování korupce ve svém okolí a poklonkování ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Orbán ale nikdy nehrozil odchodem Maďarska z EU a Fidesz je na unijní úrovni součástí Evropské lidové strany, stejně jako například strana německé kancléřky Angely Merkelové.

Opozici živí naděje, že zúročí únavu voličů z Orbána a jeho výpadů proti Sorosovi a migraci. Průzkumy totiž naznačují, že skoro polovička z osmi milionů voličů by si přála změnu vlády.

"Ve vzduchu je cítit hněv. Nebezpečí pro Orbána tkví v možnosti, že k urnám masově přijdou lidé, kteří se odvrátili v uplynulých letech od politiky," řekl agentuře AFP analytik András Bíró-Nagy. "Premiér si vytvořil velmi silný vztah se svými voliči, současně se ale naprosto odcizil voličům, kteří chtějí změnu vlády," upozornil již v únoru analytik Gábor Török.

Koncem února se opozice, sahající od socialistů až po krajně pravicovou stranu Jobbik, dokázala sjednotit na společném kandidátovi a uštědřila vládní straně překvapivou porážku při volbě starosty v její baště, městu Hódmezövásárhely. Hlasování bylo označováno za test před parlamentními volbami, na celostátní úrovni je však taková spolupráce opozice považována za těžko uskutečnitelnou.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán volby v Maďarsku Maďarsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy