Orbán se opičil po Farageovi: V kampani použil stejnou fotku s uprchlíky

Budapešť - Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní většinu hlasů. Orbán v kampani použil na billboardech fotku s davem běženců, kteří překračují chorvatsko-slovinskou hranici.

Stejný snímek, který byl pořízen v roce 2015 během vrcholu migrační krize v Evropě, využil před dvěma lety v referendu o brexitu i tehdejší předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Orbánova strana Fidesz na fotografii přidala značku "stop". Z přistěhovalectví učinil maďarský premiér jedno z hlavních témat své kampaně.

Farage svůj billboard doplnil heslem Bod zlomu a nápisem, že Evropská unie všechny zklamala a že je nejvyšší čas převzít kontrolu nad svými hranicemi. 

Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní dvoutřetinové většiny, uvedla agentura AP. 

Radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) skončilo s velkým odstupem druhé, když získalo 26 křesel, třetí je koalice vedená socialisty se ziskem 20 poslaneckých mandátů. Vedení socialistů v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na volební porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán volby v Maďarsku Maďarsko uprchlíci Nigel Farage

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy