Macron si dupl. Hodlá dokončit reformu drah navzdory stávce

Paříž - Prezident Emmanuel Macron dnes prohlásil, že odpor veřejnosti ho nezastaví v krocích, které mají změnit Francii. Pokud jde o reformu drah, hodlá "jít až do konce", nehledě na stávku.

Stávka železničářů už státní dráhy SNCF stála více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy Kč), alespoň podle vyjádření šéfa drah Guillaumea Pepyho po zahájení přerušované stávky, která má - s několikadenními přestávkami - pokračovat do konce června. Podle Pepyho stojí stávka podnik zhruba 20 milionů eur denně, což odpovídá dvěma nově pořízeným motorovým železničním vozům.

Doprava ale po vypuknutí stávky zcela paralyzována nebyla; jezdil každý pátý rychlovlak TGV, každá třetí regionální souprava a každý šestý vlak Intercity. V pařížské aglomeraci jezdila jen třetina příměstských vlaků, a tak se silniční zácpy protáhly z 280 kilometrů během normálního provozu na 375 kilometrů.

"Nic nedělat by bylo politickým pokrytectvím," řekl dnes Macron televizi TF1 a připomněl, že otevření železnic konkurenci byl požadavek Evropské unie. Reformu pokládá za nezbytnou. "Žádám od každého, aby vynaložil trochu úsilí na vybudování železnice zítřka," vyzval šéf státu a dodal, že uživatelé drah již přispěli tím, že platili zvýšené ceny.

Současně prezident ujistil, že dráhy SNCF zůstanou státním podnikem se státním kapitálem. "Bude to v zákoně: sto procent státního kapitálu," zdůraznil.

Macron se podle listu Le Monde snažil uklidnit železničáře, kteří jsou podle něj dezinformováni nepravdivými zprávami. Kvůli tomu by se však jimi nemělo pohrdat, ani stavět proti sobě cestující a železničáře. Připomněl, že i jeho dědeček býval železničářem.

"Všichni železničáři, kteří jsou dnes zaměstnáni, zůstanou ve stejném postavení, na to je smlouva," ujistil prezident a dodal, že novinky se budou týkat nově přijímaných pracovníků. 

Stávka pokračuje od dnešního do sobotního večera. Doprava má být podle listu Le Figaro ale méně zasažena než v předchozích dnech, tedy v pátek má vyjet každý třetí rychlovlak TGV (směrem na východ každý druhý a na západ k Atlantiku jen každý čtvrtý). Stávkovat má 38 procent personálu nezbytného k provozu vlaků, zatímco 3. dubna to byla skoro polovina. Ovšem Brest, Nice a Toulon zůstanou bez vlakového spojení.

Související

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie stávka SNCF

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy