Mýtus rozbořen: Proč Skripalovi po zásahu nervovou látkou Novičok nezemřeli?

Londýn - Svět stále spekuluje nad tím, jak je možné Sergej a Julia Skripalovovi nezemřeli po zásahu nervovou látkou Novičok, která má patřit mezi nejjedovatější látky na světě. Na tyto otázky se pokouší ve svém článku odpovědět bezpečnostní expert Dan Kaszeta ve svém komentáři pro server politics.co .uk.

Hlavním důvodem proč Skripalovi nezemřeli, bylo to, že se jim nervová látka nedostala do plic, ale pouze na kůži. Jak popisuje Kaszeta, je intoxikace pokožkou daleko pomalejší a daleko méně účinná, než skrze spolknutí nebo vdechnutí „Během pokusů provedených během studené války“ popisuje Kaszeta, „ovce zasažené nervovou látkou Soman umíraly až po 48 hodinách.“ Navíc, ke značnému zpomalení a snížení účinnosti může dojít, i pokud ke kontaktu dojde skrze látku. Pokud měl Skripal na rukou při intoxikaci rukavice, nebezpečí značně omezilo.

Velkou roli hraje i počasí a místo útoku. Pokud je počasí chladné, vlhké nebo větrné, nebezpečí zasažení smrtelnou dávkou klesá. Salisbury, poznamenává Kaszeta není právě známo pro své slunné suché klima. Pokud Novičok nebo jiná nervová látka, před tím než se dostal ke Skripalovím, zvlhl, ztratil mnoho ze své účinnosti. To, že při špatných meteorologických podmínkách, útoky nejsou moc účinné, dokazuje na příkladu útoku sekty Óm šinrikjó na tokijské metro plynem sarinem v roce 1995, kdy podle výpočtů sekty měly být tisíce obětí. Celý útok ovšem skončil pouze 12 mrtvými a 80 zraněnými. Přestože plynem bylo zasaženo několik tisíc lidí, většina nepocítila žádné vážnější příznaky a nenavštívili ani lékaře.

Pokud již k zasažení dojde, je velmi důležitá dekontaminace. Při zasažení přes kůži je již pouhé použití mýdla a vody na zasažené místo velmi účinné. Pokud si Skripal a jeho dcera po intoxikaci látkou, umyli ruce, z půlky měli vyhráno, tvrdí expert s dlouholetou praxi. Voda a mýdlo totiž patří mezi velmi účinné detoxikační látky.   Ani protilátka není tajemstvím. Pokud dojde k intoxikaci neznámou látkou, která vede k nervovým potížím, aplikuje se standardně atropin. Ten prý mají v každé větší nemocnici. Sergej a Julie tedy přežili jen díky několika šťastným náhodám a včasné odborné pomoci. Jak ukázaly pokusy za studené války, pokud se ji pacientům včas dostane, účinek nervových látek a nebezpečí smrti či zdravotních následků z nich, významně klesá. A to je důvod proč Skripalovi přežili, uzavírá svou analýzu Dan Kaszeta.  

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) Sergej Skripal Julije Skripalová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy