Novou ministryní vnitra SR bude Saková. Výsměch a cynismus, kontruje iniciativa

Bratislava - Slovenský premiér Peter Pellegrini navrhl do funkce ministra vnitra nynější státní tajemnici (náměstkyni) tohoto ministerstva Denisu Sakovou, blízkou spolupracovnici exministra vnitra Roberta Kaliňáka, jehož přiměly k odchodu protesty veřejnosti. Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta Andreje Kisky Roman Krpelan. Saková po odpolední schůzce s Kiskou řekla, že jmenována bude ve čtvrtek.

Změna v čele ministerstva vnitra souvisí s trvající krizí v zemi po dosud neobjasněné únorové vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Po Kaliňákovi byl kvůli silnému tlaku veřejnosti nucen podat žádost o uvolnění z funkce policejní prezident Tibor Gašpar, který ale v úřadu zůstane do konce května.

"Pracovala jsem v resortu deset let, v době, kdy pan Kaliňák byl ministrem. Mám dost zkušeností, abych vedla resort. Žádám, abyste mě hodnotili podle mých kroků," řekla novinářům Saková. Dodala, že s Kiskou hovořila o různých kauzách spojovaných s ministerstvem vnitra, které slovenská média spojovala právě s působením Sakové na ministerstvu.

Nominaci Sakové, která byla ve volbách v roce 2016 zvolena poslankyní za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie, kritizovala opozice i organizátoři nedávných velkých demonstrací proti předchozí vládě či za odvolání Gašpara z čela policie.

"Její nominace je výsměchem pro desítky tisíc občanů po celém Slovensku, kteří žádají slušné a spravedlivé Slovensko. Její nominace je cynickým krokem i vůči rodinám Kuciaka a Kušnírové, které spolu s námi trvají na důsledném a transparentním vyšetření dvojí vraždy a stejně tak všech kauz, kterým se Kuciak věnoval," sdělili ČTK zástupci iniciativy Za slušné Slovensko.

Saková v čele ministerstva vnitra nahradí Tomáše Druckera. Ten podal demisi minulý týden, a to necelý měsíc po jmenování nové vlády Petera Pellegriniho, ve které zůstala většina ministrů Ficovy vlády, s výjimkou například Kaliňáka. Drucker čelil tlaku organizátorů demonstrací na odvolání šéfa policie Gašpara, který původně rezignovat odmítl a který tak učinil až po Druckerově demisi.

Slovenský prezident podle ústavy musí vyhovět návrhu premiéra na jmenování člena vlády. Kiska v březnu po Ficově demisi, kdy Pellegrini ještě nebyl jmenován novým premiérem, odmítl první návrh na složení nového kabinetu kvůli tomu, že koalice navrhovala ministrem vnitra syna známého zpěváka Jozefa Ráže mladšího. Hlava státu přijala až nový návrh, ve kterém Pellegrini novým ministrem vnitra navrhl nestraníka Druckera, jenž ve Ficově vládě zastával post ministra zdravotnictví.

Související

David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

Peter Pellegrini vláda SR Slovensko Andrej Kiska Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy