V grónských volbách zvítězila strana premiéra. Ostrov pokukuje po nezávislosti

Kodaň - Grónská vládní sociálnědemokratická Pokroková strana (Siumut) premiéra Kima Kielsena zvítězila v úterních parlamentních volbách na největším ostrově světa. Získala ale méně hlasů než v předchozích volbách a k vytvoření vlády bude potřebovat koaličního partnera, napsala dnes agentura Reuters.

Grónsko je součástí Dánského království, která disponuje širokou autonomií. Kampani před volbami do 31místného parlamentu vévodily diskuze, jakou rychlostí a jak nejlépe přistoupit k samostatnosti, kterou podporují všechna hlavní politická uskupení.

Sen o nezávislosti živí v posledních letech objevy bohatých nerostných ložisek od ropy přes uran po vzácné zeminy, zatím ale většina plánů na příchod čínských a dalších investorů nebyla naplněna.

Podle expertů brzdí rozvoj těžebního průmyslu v Grónsku chybějící infrastruktura, nízké ceny komodit na světových trzích a také byrokracie a přísná opatření na ochranu životního prostředí. Zisky Gróňanů tak nadále plynou především z rybolovu. Polovinu rozpočtu, kolem 500 milionů eur, zajišťuje Dánsko.

Pokroková strana získala v úterních volbách 27,2 procenta hlasů, druhé skončilo levicové Inuitské společenství v čele se Sarou Olsvigovou s 25,5 procenta hlasů. Tyto dvě strany dominují v posledních letech grónské politice a doposud spolupracovaly ve vládní koalici. Obě ale ztratily oproti minulým volbám část hlasů, polepšili si naopak středopraví Demokraté, kteří jsou na třetím místě s 19,5 procenta hlasů.

K volbám bylo přizváno 40.000 oprávněných voličů, účast grónské úřady nezveřejnily.

Související

Grónsko

Jaké počasí letos čeká Evropu? Vědci to dokáží určit z grónského ledovce

Nová studie naznačuje, že rychlost tání grónského ledovce může poskytnout určitý náhled na to, jaké počasí může letos v létě očekávat Evropa. Podle serveru The Guardian rozsah a intenzita nedávných jevů spojených s táním sladkovodních zdrojů naznačuje, že jih Evropy může letos zasáhnout neobvyklé teplo a sucho.
Nuuk

Velká část Grónska v příštím roce změní časové pásmo

Grónsko se přesune do východnějšího časového pásma. Od příštího podzimu se tak ostrovní země, která je autonomní součástí Dánského království, časově o hodinu přiblíží Evropě, informovala dnes agentura DPA. Oproti Kodani nebo také Praze bude mít o tři hodiny méně, zatímco nyní je časový posun čtyřhodinový.

Více souvisejících

grónsko Volby dánsko

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy