Zaměstnanci NATO jsou znechuceni. Zákeřný "chemický útok" přišel zevnitř

Brusel - NATO je pod útokem. Ten ale nesměřuje na jeho členské státy, nýbrž spíš na zaměstnance jeho bruselského velitelství. Úder není veden za pomoci nejnovější vojenské techniky, ale spíše prostřednictvím nekvalitních jídel.

"V téhle jídelně se jasně porušuje zákaz chemických zbraní." nebere si servítky jeden ze zaměstnanců bruselské centrály NATO, když se jej reportéři serveru Politico zeptají na úroveň tamních jídel a nápojů. Podle zaměstnanců je úroveň jídla opravdu otřesná.

A úředníci se obávají, že hned tak lépe nebude. Firma Aramark, jež totiž kantýnu provozuje, vyhrála výběrové řízení na provozování jídelny i v nové budově velitelství NATO. "Pokud NATO myslí zákaz chemických zbraní vážně, měli by jí to zakázat." shodují se zaměstnanci.

"Je to hrůza, všichni by měli skončit v Haagu." dodal jiný zaměstnanec ústředí, jež tak odkazoval na haagský mezinárodní tribunál pro válečné zločiny. "Ještě že se do NATO nevstupuje kvůli jídlu." říká.

Podle reportérů, jež kantýnu navštívili, ale zaměstnanci moc nepřehánějí. Hlavní hit dne, nazvaný "turecký řízek", byl vlastně plátek masa plovoucí v neidentifikovatelné hnědé omáčce. K němu byla přiložena zelenina nevalné kvality.

Pizza margherita byla připálena do hnědooranžova. Saláty vypadaly jako zvláštní mix zbytků z předchozích obědů. Většina zaměstnanců tak obědvá polévku. Ne, že by snad byla chutnější, ale alespoň stojí jen 35 centů.

Velitelství NATO se nedávno přestěhovalo do nové, luxusní budovy za 1,1 miliardy euro. Zaměstnanci proto doufali, že se spolu s budovou změní i provozovatel jídelny. Marně. Výběrové řízení opět vyhrála firma Aramark. Jak je to možné? Na provozovatele jsou značné nároky, musí například denně "nakrmit" přes 4000 lidí, a to řadu firem odradilo od účasti v soutěži.

Jako by toho ale nebylo dost, firma Aramark po přestěhování do nových prostor navýší i ceny. Polévky za 35 centů budou nově stát centů 90. "Steakové hranolky stály 5,95 euro ve staré budově, tady stojí 8,95 euro, proč?" rozčiluje se německý úředník. "Pizza? Ne, to není poživatelné." přidává se k němu člen italské delegace, který tvrdí, že horší exemplář svého národního jídla nikdy neviděl.

Související

Více souvisejících

NATO Gastronomie Lidé potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy