Zemřel dlouholetý legionář Pavel Knihař, kterému Francie udělila nejvyšší vyznamenání

Praha/Marseille - V Marseille zemřel ve věku 87 let dlouholetý příslušník francouzské cizinecké legie Pavel Knihař, který odešel z Československa po únoru 1948. ČTK to dnes oznámil jeho prasynovec Petr Kos. Vojenský pohřeb se bude konat v pátek v městě Aubagne. Knihař získal ve Francii vysoká státní i vojenská vyznamenání, v jeho vlasti ho před osmi lety ocenil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Sedmnáctiletý Knihař se 25. února 1948 účastnil studentské demonstrace, kterou rozehnali příslušníci Lidových milicí. Poté s podobně smýšlejícími spolužáky založil tajnou organizaci Svaz svobodných studentů, která vydávala letáky a časopis Svobodný hlas. V červnu 1948 ho zadržela Státní bezpečnost, vzala do vazby a surově vyslýchala. Knihař byl propuštěn na základě prezidentské amnestie a v srpnu 1948 emigroval na Západ.

Nedlouho poté vstoupil do francouzské cizinecké legie. Rodák z Třeště prošel tvrdými boji v tehdejší Indočíně. Vysloužil si několik vojenských křížů a medailí. Později byl nasazen do bojů v Alžírskuu, na Madagaskaru či atolu Mururoa ve Francouzské Polynésii. Účastnil se zadržení nákladní lodi Lidice, která vezla z Československa zbraně pro alžírskou Frontu národního osvobození.

V roce 1978 odešel do výslužby a byl jmenován rytířem Řádu čestné legie. V roce 1984 byl povýšen do funkce velitele praporu. V roce 2003 byl jmenován důstojníkem Řádu čestné legie a o šest let později i komandérem Řádu čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání. Ve své vlasti získal jediné ocenění - Cenu Václava Bendy od Ústavu pro studium totalitních režimů. Knihařovy paměti vyšly v nakladatelství Academie pod názvem Legie, můj život.

Francouzská cizinecká legie je jednou z nejznámějších elitních vojenských jednotek na světě. Vznikla jako jednotka zahraničních dobrovolníků původně s cílem chránit francouzské koloniální panství v Africe. Nejprve spíše nahodilé seskupení přistěhovalců z různých koutů Evropy, kteří se za příslib anonymity a žold nechali najmout k vojsku, získalo postupně pevný řád i věhlas. Jednotky cizinecké legie se účastnily obou světových válek, bojovaly v indočínské válce (1946-54) či v Perském zálivu (1990-1991). V posledních letech se účastnily misí mírových sil OSN nebo v Afghánistánu

Pavel Knihař úmrtí Cizinecká legie Francie Francouzská armáda

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy