Sorosova nadace balí kufry a odchází z Budapešti. Už má nové sídlo

Budapešť - Nadace Open Society Foundation (OSF) amerického finančníka maďarského původu George Sorose kvůli represivnímu tlaku vlády premiéra Viktora Orbána odchází z Budapešti do Berlína. OSF to dnes oznámila na svém webu s tím, že bude nadále v Maďarsku podporovat občanské skupiny pečující o kulturu, svobodu tisku, transparentnost, vzdělání či zdravotní systém.

Mluvčí Orbánovy vlády Zoltán Kovács odmítl rozhodnutí OSF komentovat, uvedla agentura Reuters a dodala, že opozice a organizace na ochranu lidských práv již dávno varovaly, že odchod OSF by představoval milník v posunu k autoritářské vládě v Maďarsku a odporoval by zásadám EU. Tato obvinění vláda odmítla.

"Nebudeme prolévat krokodýlí slzy (nad odchodem OSF do Berlína)," zareagovala vláda v prohlášení zaslaném agentuře AFP. Ta připomněla, že i Orbán býval svého času stipendistou Sorosovy nadace a že miliardář začal v rodné Budapešti rozvíjet své filantropické aktivity již od roku 1984, tedy ještě za komunismu.

V pondělí Orbánova vláda informovala v maďarském parlamentu výbor pro spravedlnost, že chce zpřísnit sporný návrh zákona, který má mimo jiné zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací. Má mimo jiné umožnit ministrovi vnitra zakázat jakékoliv nevládní organizaci působící v oblasti imigrace činnost, pokud by představovala "ohrožení národní bezpečnosti". Zákonu se přezdívá Stop Sorosovi.

"Open Society Foundations přesouvá své mezinárodní aktivity koordinované z Budapešti a také zaměstnance do německého hlavního města Berlína, neboť v Maďarsku čelí rostoucím represivním tlakům v rámci politického a právního prostředí," uvedla nadace v prohlášení. "Rozhodnutí odejít z Budapešti přichází v době, kdy se maďarská vláda připravuje uvalit další omezení na nevládní organizace pomocí balíčku zákonů označovaného jako Stop Sorosovi," dodala OSF.

Šéf OSF Patrick Gaspard prohlásil, že Orbánova vláda kvůli politické moci znevažuje práci nadace, překrucuje její poslání a potlačuje občanskou společnost. "Používá postup, který je v historii Evropské unie bezprecedentní," řekl Gaspard. Balík zákonů Stop Sorosovi pak označil za další krok dosavadního vládního počínání. "Je pro nás v Maďarsku nemožné dále chránit naše aktivity a náš personál od svévolných vládních zásahů," dodal.

Rozhodnutí OSF přestěhovat se do Berlína bude mít vážný dopad na více než stovku zaměstnanců budapešťské ústředny, z nichž asi tři pětiny jsou Maďaři, poznamenala agentura MTI.

Orbán před dubnovými volbami líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách. Například maďarský provládní týdeník Figyelö minulý měsíc zveřejnil jména dvou stovek lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za "Sorosovu žoldáckou armádu".

Nadace sídlící v New Yorku, kterou Soros založil v 80. letech, působí ve stovce zemí. V Maďarsku vynakládá každý rok okolo milionu dolarů (asi 21 milionů Kč) na podporu třicítky nevládních organizací, poznamenala agentura AFP.

Zároveň připomněla, že Orbán loni prosadil také konroverzní zákon o zahraničních univerzitách, který by mohl ohrozit další setrvání prestižní Středoevropské univerzity (CEU), kterou Soros založil, v maďarské metropoli.

Sama CEU podle Reuters dala dnes najevo, že by chtěla zůstat v Budapešti, nehledě na odchod nadace svého zakladatele. Rektor Michael Ignatieff vyzval vládu, aby oficiálně uznala, že škola splňuje všechny požadavky, takže bude moci dále působit v Maďarsku.

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros Budapešť Viktor Orbán Open Society Foundation (OSF)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy