Karikatura Netanjahua vzbudila v Německu poprask, autor si rýpnul i do Eurovize

Berlín - Německý deník Süddeutsche Zeitung čelí kritice kvůli karikatuře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten na kresbě drží v ruce raketu s Davidovou hvězdou a zve do Jeruzaléma na příští ročník písňové soutěže Eurovize. Zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein deníku Bild řekl, že v tomto případě byla překročena "červená linie". Süddeutsche Zeitung, který patří mezi velmi respektované německé listy, se za karikaturu omluvil hned v úterý, kdy vyšla. Dnes s karikaturistou ukončil spolupráci.

"Jsou tu vyvolávány asociace s nesnesitelnými kresbami národně-socialistické propagandy. I když karikatury mají být ironické a provokovat, tady byla překročena červená linie," řekl Klein bulvárnímu Bildu. "Takto nevkusná kresba znehodnocuje jakoukoli oprávněnou kritiku počínání izraelské vlády," dodal Klein.

Kresba z pera karikaturisty Dietera Hanitzsche ukazuje Netanjahua ve válečnické póze a zároveň s mikrofonem a v kostýmu extravagantní izraelské zpěvačky Netty Barzilaiové, která o víkendu zvítězila v lisabonském finále letošního ročníku soutěže Eurovision Song Contest (ESC). "Příští rok v Jeruzalémě!" zve izraelský ministerský předseda. V nápise Eurovision Song Contest za ním je písmeno "v" nahrazeno židovskou hvězdou.

"Uvnitř i mimo redakci SZ to vedlo k diskusím," řekl k aféře v úterním prohlášení Wolfgang Krach, šéfredaktor Süddeutsche Zeitung. "Karikaturista Dieter Hanitzsch říká, že svým ztvárněním chtěl pouze poukázat na to, že příští finále ESC 2019 se má konat v Jeruzalémě," vysvětlil Krach. "Přes tento záměr karikaturisty lze kresbu pochopit i jinak a vykládat si ji jako antisemitskou. Její zveřejnění proto bylo chybou, za níž se omlouváme," dodal šéfredaktor.

Dnes list Süddeutsche Zeitung oznámil, že s karikaturistou Hanitzschem, který pro něj pracoval mnoho let, zcela ukončil spolupráci. "Důvodem jsou nepřekonatelné rozdíly mezi panem Hanitzschem a vedením redakce v názoru na to, co jsou antisemitská klišé v karikatuře," sdělily noviny, podle kterých se rozdíly v pohledu na věc projevily nejen v kresbě samotné, ale i v následném rozhovoru s 85letým karikaturistou.

"Nelituji té karikatury," řekl dnes Hanitzsch mediální skupině RND. Mrzí ho prý, pokud se někoho dotkla. "Necítím se ale vinen," dodal. "To, že se omluvila redakce, je její věc. Já se neomlouvám," řekl kreslíř listu Jüdische Allgemeine a dodal, že i jako Němec má právo kritizovat politiku Izraele.

Izrael v posledních dnech čelí kritice kvůli postupu vůči protestujícím v Pásmu Gazy. Od pondělka izraelské bezpečnostní složky zabily nejméně 62 Palestinců.

Související

Více souvisejících

Benjamin Netanjahu Karikatury - politické Süddeutsche Zeitung Německo Izrael Eurovision Song Contest 2018

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy