Parodie na vítěznou píseň Eurovize? Izrael je v šoku, bude to mít dohru

Amsterdam - Izraelský velvyslanec v Nizozemsku podal stížnost kvůli parodii písně vítězky letošního ročníku soutěže Eurovize Izraelky Netty Barzilaiové, která se v neděli objevila v satirickém televizním pořadu herečky a kabaretiérky Sanne Wallisové de Vriesové. Vystoupení, ve kterém místo původního textu písně Toy zněla kritika Izraele a jeho chování k Palestincům, bylo podle velvyslance antisemitské, informoval server NOS.

Parodickou píseň v satirické show předvedla Martine Sandifortová, která sice umně napodobila typický projev izraelské zpěvačky Netty, místo původního textu songu, který byl inspirován hnutím proti sexismu #MeToo, ale zpívala o Izraeli a jeho chování vůči Palestincům.

"Je tvá země obklopena vrhači kamenů? Postav zdi, o kterých má sám Trump mokré sny," zaznělo v parodické písni. "Koukej, jak krásně házím bomby. Ano, Izrael znovu vyhrává, tahle párty trvá už sedmdesát let," zazpívala Sandifortová v další části songu. "Celý svět mi stále poslušně zobe z ruky," zněl jeden z posledních veršů písně, během které se za zpěvačkou promítaly záběry nedávných palestinských protestů.

Na parodii Nettiny písně si stěžoval izraelský velvyslanec v Nizozemsku Aviv Šir-On, podle kterého byl její obsah hrubý a urážlivý. Pořad Sanne Wallisové de Vriesové podle něj vydává "antisemitské stereotypy za vtipy". Podle řady uživatelů sociálních sítí bylo v písni antisemitské především spojování Izraelců s penězi, které připomínalo protižidovské karikatury z minulého století.

Na nedělní pořad na veřejnoprávní stanici NO1 se dívalo kolem 800.000 lidí. Moderátorka šou Wallisová de Vriesová odmítla na kritiku reagovat, mediální skupina BNNVARA, která pořad vyrábí, ale uvedla, že v parodické písni v žádném případě nebyly "antisemitské předsudky".

"V pořadu Sanne Wallis de Show se hovoří o událostech uplynulého týdne v satirickém duchu. Minulý týden shodou okolností došlo k vítězství Izraele v Eurovizi a vzplanutí konfliktu v Pásmu Gazy," uvedla BNNVARA. "Parodie není o židovské komunitě, ale o izraelském režimu," dodala.

Související

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Více souvisejících

Izrael Nizozemí Eurovision Song Contest 2018

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy