Španělsko má oficiálně nového premiéra i vládu

Madrid - Ve španělském úředním věstníku dnes vyšly dva královské dekrety. Jedním se prohlašuje za odvolanou dosavadní vláda premiéra Mariana Rajoye, které v pátek poslanci vyslovili nedůvěru, a druhým jmenuje panovník Felipe VI. novým španělským premiérem Pedra Sáncheze.

Ten má dnes dopoledne do rukou krále složit přísahu. Dnes se také ujme úřadu nová katalánská vláda separatistického premiéra Quima Torry, čímž končí po sedmi měsících přímá správa Madridu nad Katalánskem, zavedená kvůli snaze předchozí vlády o nezávislost regionu.

Slavnostní přísahy socialisty Sáncheze se v královském paláci v Madridu zúčastní mimo jiné předsedkyně dolní komory parlamentu Ana Pastorová a předseda Senátu Pío García Escudero. Na rozdíl od minulých let nebude zřejmě přítomen bývalý premiér, tedy Mariano Rajoy, jehož vláda se v pátek stala první v historii země, jíž poslanci vyslovili nedůvěru.

Ceremoniálu se ale zúčastní ministr spravedlnosti v demisi Rafael Catalá, který bude přítomen jako notář. Všichni dosavadní ministři Rajoyovy vlády zůstavají jako ministři v demisi v čele příslušných resortů, dokud Sánchez nejmenuje svou vládu. Seznam jeho vlády musí rovněž vyjít v úředním věstníku a ministři pak složí přísahu také před králem.

Sánchez si dnes může vybrat, zda bude přísahat před králem jen na španělskou ústavu, či zda tak učiní i v přítomnosti náboženských symbolů (bible a kříže). Tuto možnost volby připustil nový král Felipe VI. Podle španělského deníku ABC si na rozdíl od svého předchůdce zvolí socialista Sánchez zřejmě jen ústavu.

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy