Sesazený Rajoy se mstí? Lidovci po pádu vlády chtějí vzít peníze Baskům

Madrid - Lidová strana (PP) sesazeného španělského premiéra Mariana Rajoye rázně změnila názor na svůj vlastní návrh státního rozpočtu schválený dolní komorou parlamentu. Vznikající vláda socialisty Pedra Sáncheze tak naráží na první velký problém.

Lidovci nyní chtějí v Senátu (horní komoře) hlasovat proti rozpočtu, jehož přijetí socialisté slíbili baskickým nacionalistům za to, že poskytli klíčovou podporu Sánchezově úspěšně snaze o Rajoyovo odvolání. 

Mluvčí lidovců v Kongresu poslanců (dolní komoře) Rafael Hernando dnes televizi Tele 5 řekl, že PP se bude pokoušet upravit rozpočet, který sama navrhla a v dolní komoře prosadila díky hlasům dalších stran včetně baskické PNV. 

Lidovci se podle listu EL País budou snažit vyškrtnout 540 milionů eur (téměř 14 miliard korun), s nimiž schválený návrh počítá pro investice do infrastruktury v Baskicku. Sánchez, jehož strana v dolní komoře pro rozpočet nehlasovala, naopak za podporu při sesazení Rajoye slíbil Baskům do těchto peněz nezasahovat.

Bývalá vládní strana má v horní parlamentní komoře absolutní většinu hlasů, díky které může přijetí rozpočtového návrhu zablokovat. 

Nový premiér bude mít podle expertů složitou situaci nejen v případě neschválení rozpočtu. Sánchez se může opřít pouze o 84 poslaneckých hlasů ve 350členné dolní komoře, což jeho kabinetu výrazně ztíží přijímání jakýchkoli zákonů. Přestože část socialistů se podle médií kloní k vypsání předčasných voleb, sám předseda a jeho nejbližší okolí zatím počítají s tím, že Sánchez zemi povede až do řádných voleb v roce 2020.

Související

Katalánsko, ilustrační foto

Začal proces s katalánskými politiky, za vzpouru jim hrozí přísné tresty

Před španělským nejvyšším soudem v Madridu začne v úterý dlouho očekávaný proces s bývalým vedením Katalánska, označovaný místními médii za proces století. Celkem 12 politiků, včetně exministrů regionální vlády, je obžalováno kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí za vzpouru 16 až 25 let vězení. V procesu, přenášeném v přímém přenosu na internetu, má vypovídat na 600 svědků, včetně expremiéra Mariana Rajoye. Po dobu procesu plánují katalánští separatisté demonstrace v Madridu, v Katalánsku i v zahraničí.
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/

Obliba socialistů ve Španělsku od změny vlády roste

Madrid - Socialista Pedro Sánchez se stal španělským premiérem, když parlament 1. června vyslovil nedůvěru vládě jeho předchůdce Mariana Rajoye z Lidové strany (PP). Jak ukazují průzkumy, od té doby popularita Socialistické strany roste.

Více souvisejících

Mariano Rajoy Pedro Sánchez Španělsko Baskicko

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy