Eurokomisařka Malmströmová: EU by v červenci mohla zavést opatření na ochranu svých oceláren

Ženeva - Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes agentuře Reuters řekla, že Evropská unie by mohla zavést předběžná opatření na ochranu svého ocelárenského a hliníkárenského průmyslu před levným dovozem ocele původně určené pro USA již v červenci. Zároveň vyjádřila lítost nad tím, že se nepodařilo EU a USA dosáhnout dohody ohledně dovozních cel na hliník a ocel.

Podle Malmströmové existují neoficiální důkazy, které ukazují, že ocel určená pro americký trh bude kvůli americkým dovozním clům přesměrována do Evropy. bude možné přijmout předběžná opatření již v červenci. „To je to, o čem se chystáme jednat. Chceme vidět předběžné výsledky vyšetřování," uvedla.

Existují prý neoficiální důkazy, které ukazují, že ocel určená pro americký trh bude kvůli americkým dovozním clům přesměrována do Evropy. Evropská komise, která dohlíží na obchodní politiku 28 členských zemí EU, začala koncem března zkoumat, zda kvůli americkým clům nemá podniknout opatření, která by zabránila hlavně asijským producentům zaplavit Evropu jejich ocelí.

Pravidla Světové obchodní organizace (WTO) uvádějí, že Brusel může zavést dočasná ochranná cla až na 200 dní, pokud předběžné zjistí, že očekávaný růst dovozu by mohl vážně poškodit její odvětví ocele a hliníku.

Spojené státy začaly od 23. března uplatňovat cla 25 procent na dovoz ocele a deset procent na dovoz hliníku z většiny zemí. Od minulého týdne se cla vztahují také na dovoz z EU. Protože americká cla na evropskou ocel a hliník považuje EU za nespravedlivá, chystá se v souladu s pravidly WTO představit koncem června vlastní odvetná cla vůči americkému zboží.

Související

Ursula von der Leyenová.

EU a USA začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku

Evropská unie a Spojené státy po vyřešení sporu o cla na hliník a ocel začnou jednat o globální dohodě o udržitelné oceli a hliníku. Dohoda má být novým milníkem v transatlantických vztazích a v úsilí EU a USA o dekarbonizaci odvětví výroby ocele a hliníku v rámci boje proti změnám klimatu. Oznámili to v dnešním společném prohlášení prezident Spojených států Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

ocel clo EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy