Evropu stále víc zamořuje kokain. Česká protidrogová politika patří v EU k nejúčinnějším, tvrdí expert

Lisabon/Praha - Monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) ve své výroční zprávě uvedlo, že se v Evropě zvyšuje dostupnost a čistota kokainu, který je nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou v Evropě.

"Přibývá užívání kokainu. Analýza ceny a čistoty ukázala, že cena zůstala stejná, ale čistota se zvyšuje," uvedla na tiskové konferenci v Praze expertka EMCDDA Marica Ferri. Podle ní se kokain a heroin zpracovávají i v Evropě. Rozšířenější užívání pak potvrdila analýza odpadních vod ve 26 z 31 evropských měst, a to nejvíc v Belgii, Nizozemsku, Španělsku a Británii. Nejnižší množství se objevilo ve sledovaných východoevropských městech.

Podle Ferri se stále častěji k obchodování s drogami používá internet, tedy hlavně jeho skrytá anonymní část Darknet neboli temná síť. "Dvě třetiny transakcí na internetu souvisejí s drogami. Není to jen Darknet, ale i sociální sítě," řekla expertka EMCDDA.

Loni se díky evropskému systému včasného varování podařilo zachytit 51 nových substanci. Počet odhalených omamných látek v posledních letech postupně klesá. Nejvíc jich bylo v roce 2001, a to 101. 

V roce 2016 v zemích Evropské unie, Turecku a Norsku zemřelo na předávkování více než 9000 lidí. Stalo se tak především v souvislosti s heroinem a dalšími opioidy - i když často v kombinaci s jinými látkami, zejména s alkoholem a benzodiazepiny. V roce 2015 to bylo podle odhadů centra 8441 úmrtí.

Zvýšená dostupnost kokainu v Evropě souvisí podle EMCDDA s větší mírou pěstování koky a výroby kokainu v Latinské Americe. Zpráva uvádí, že mezi roky 2014 a 2016 o pětinu (na 30.300 klientů) stoupl počet lidí, kteří poprvé nastoupili na léčbu kvůli problémům s touto drogou.

Evropa je nejen významným drogovým trhem, ale také stále důležitějším regionem pro samotnou výrobu narkotik. Největším zdrojem pervitinu v Evropě je dlouhodobě Česká republika a nově také příhraniční oblasti sousedních zemí. V roce 2016 bylo v Evropě hlášeno 291 nelegálních laboratoří na výrobu metamfetaminu, z čehož 261 bylo v ČR.

Nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě zůstává konopí. V roce 2016 se v Evropě konopí týkaly více než tři čtvrtiny z 800.000 trestných činů spojených s užíváním nebo držením drog. Jedná se rovněž o nejčastěji zachycenou drogu - v roce 2016 bylo v EU ohlášeno 763.000 případů zadržení konopných produktů.

Česká protidrogová politika patří v EU k nejúčinnějším

"Dokáže například úspěšně bránit šíření infekcí. Síť léčebných zařízení je ale v ČR nedostatečná a pomoc lidem, kteří chtějí závislost překonat, není vždy dostupná," řekl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. 

"Ve srovnání s ostatními státy - zejména s těmi západními - je naše protidrogová politika poměrně levná, když se podíváme na poměr výdajů z veřejných rozpočtů. Svědčí to o tom, že dokážeme dostupné finance efektivně využít," uvedl Mravčík.

Stát, kraje a obce na protidrogovou politiku podle něj dávají zhruba půl miliardy korun ročně. Velká část z obnosu putuje právě do prevence a snižování rizik. Česko má třeba účinný program výměny injekčních stříkaček či dostupná centra pro první kontakt, podotkl Mravčík.

Podle evropské zprávy patří ČR ke státům s nejvyšší dostupností výměny jehel, díky níž je možné šíření nákaz bránit. Česko se tak řadí k zemím jako Británie, Norsko či Finsko. Nejméně se jehly naopak mění v Polsku či Rumunsku. Výskyt žloutenky typu C mezi uživateli měla ČR nejnižší, ukazují výsledky zprávy.

Za hlavní problém označil Moravčík nedostatečnou dostupnost substituční léčby. Center je málo a mají také malou kapacitu. Lék buprenorfin si musí pacienti navíc platit sami. "Dostupnost substituce je tak velmi nízká," uvedl.

Ambulantní síť ordinací a poraden se v polovině 90. let rozpadla a nyní se postupně buduje znovu. Málo lékařů má ale smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Související

Marihuana

Německo částečně legalizovalo marihuanu. V Berlíně se slavilo

V Německu vstoupila od dubna v platnost částečná legalizace marihuany, kterou prosadila současná vláda kancléře Olafa Scholze. Příslušný zákon schválili zákonodárci v březnu. Kuřáci marihuany se sešli k oslavám u Braniborské brány v Berlíně, informovala DW. 

Více souvisejících

Drogy EU (Evropská unie) Kokain Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy