Počet džihádistických útoků v EU roste. Jsou méně sofistikované, zato nebezpečnější

Haag - Státy EU loni čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokončeným nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent. Dle statistik Europolu zemřelo 68 lidí, dalších 844 utrpělo zranění. Většinu obětí (62) mají na svědomí islámští radikálové.

Počet obětí v Evropě v roce 2017 poklesl, před rokem za sebou teroristé zanechali 142 mrtvých. Europol ale upozornil, že útoky džihádistů se více než zdvojnásobily a je velmi pravděpodobné, že jejich akce budou pokračovat.

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo mělo odehrát celkem v devíti členských státech EU. Nejvíce jich řešila Británie (107), následovala Francie (54), Španělsko (16), Itálie (14) a Řecko (osm). Po dvou útocích řešila policie v Belgii a Německu, jedním útokem se zabývali také Finové a Švédi.

Nejvíce teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho více než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků. 

Počet útoků islámských radikálů vzrostl z předloňských 13 na 33, přičemž zcela dokonáno bylo deset z nich. Nedokončeno zůstalo 12 a 11 policie zmařila předem, zejména ve Francii a Británii. Z 62 obětí džihádistů jich nejvíce zemřelo v Británii (35) a ve Španělsku (16).

Europol shrnul, že u útoků džihádistů lze vysledovat tři trendy. Radikálové si za svůj cíl vybírají běžné lidi, aby co nejvíce otřásli city veřejnosti. Případně útočí na symboly státní autority, tedy na policisty nebo vojáky. Třetí tendencí jsou destrukce symbolů západního životního stylu, příkladem je loňský bombový útok při koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru.

Zpráva rovněž podotýká, že s nárůstem počtu džihádistických útoků jde ruku v ruce to, že příprava a provedení těchto činů nyní bývají méně sofistikované. Mohou spočívat pouze v tom, že si radikál pronajme auto nebo vezme do ruky nůž. 

Nejnovější útoky spáchali v první řadě lidé, kteří se radikalizovali doma, tedy bez toho, že by se v zahraničí přidali k některé z teroristických skupin. Část pachatelů sice byla v hledáčku policie, avšak nikoliv kvůli možné teroristické hrozbě.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Terorismus Europol EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy