Před branami Elysejského paláce a opět na politickém dně. Podaří se Le Penové opět vrátit na výsluní?

Paříž - Už je to víc, než rok, kdy se představitelka francouzské krajní pravice Marine Le Pen utkala v závěrečném klání o Elysejský palác s centristickým kandidátem Emmanuelem Macronem, v němž prohrála. Nyní se pokusí svého dřívějšího soka opět vyzvat v blížících se eurovolbách. Ty proběhnou až za rok, ale Le Penová už nyní řeší jeden problém za druhým. Kromě sporů o nový název své strany se bude muset Le Penová neustále potýkat se jménem svého otce, které se s ní táhne už od dětství. Informoval o tom server Politico.eu.

Francouzská historička a odbornice na krajní pravici Valérie Igounetová vysvětluje, že když někdo ve Francii vysloví příjmení "Le Pen", tak se každému okamžitě vybaví kromě Marine také dnes už devadesátiletý Jean-Marie Le Pen, který v roce 2002 šokoval jak Francii, tak i celý svět, svým postupem do druhého kola prezidentských voleb, kde jej však rozdrtil tehdy staronový prezident Jacques Chirac. Z tohoto důvodu bude podle Igounetové zřejmě velmi obtížné se zbavit této přetrvávající nálepky, ačkoliv se Marine podařilo ujít určitý kus cesty.

Nicméně je třeba připomenout ještě další osobu, která je s rodinným klanem Le Pen, spojená, a tou je jednoznačně Marion Maréchal Le Penová, neteř Marine, která je právě onou reprezentantkou křídla Národní fronty, dnes už Národního sdružení, hlásícímu se k odkazu jejího dědy Jeana-Marie Le Pena. Ta na rozdíl od své tety proslula například účastí na celonárodních francouzských protestech proti zavedení homosexuálních sňatků a adopcí ze strany bývalého francouzského prezidenta Francoise Hollanda a garancí předvolebního slibu své tety, že se zasadí o zrušení tohoto zákona.

Po prezidentských a parlamentních volbách v loňském roce se z politiky ale stáhla, přestala používat jméno Le Penová a založila školu politických a ekonomických věd v Lyonu. Dalo by se tedy říct, že má Marine cestu volnou, a že jí tedy nezbývá, než plně dedémonizovat svou stranu a své jméno, aby si během nadcházejících eurovoleb získala zájem širšího spektra voličů, kteří by jí případně mohli být nápomocní i v prezidentských volbách 2022.

Zrození Národní fronty

Jean-Marie Le Pen založil Národní frontu na základech profrancouzské a protiimigrační rétoriky. Jak už bylo zmíněno, tak v roce 2002 se stal prvním krajně pravicovým kandidátem, který se nečekaně, probojoval až do druhého kola prezidentských voleb, v nichž však podlehl svému protikandidátovi. Nutno připomenout, že tehdy neoblíbený Chirac by se podruhé prezidentem nestal, kdyby variantou vůči němu nebyl právě Le Pen. Velká část Francouzů tehdy volila Chiraca v duchu "radši zloděje, než fašistu". Le Pen je obecně vzato předmětem kontroverzí kvůli rasistické a antisemitské rétorice.

Nicméně poté, co se do vedení Národní fronty dostala Le Penova dcera Marine, došlo k výraznému obratu ve vnímání této, dříve nenáviděné, strany. Marine Le Pen tehdy začala výrazně pracovat jak na sobě, tak i na své straně. Kvůli strachu z démonizace svého jména dokonce vystupovala jako Marine - Présidente 2017. 

Po brexitu a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se dokonce spekulovalo, že by se Marine Le Penová skutečně mohla stát první ženou prezidentkou. Sociálními sítěmi se šířil její portrét s nápisem "Všichni, kteří jste si přáli mít za prezidentku ženu, nebuďte smutní! Příští rok jsou volby ve Francii!"

Nicméně jak se ukázalo Le Penová má sice pevné voličské jádro, ale na to, aby mohla skutečně přemýšlet o prezidentském křeslu s většinou v parlamentu, prostřednictvím jíž by mohla realizovat svůj politický program, bude muset ujít ještě hodně dlouhou cestu.

Tím prvním, co by měla dělat, jak se nakonec vyslovila i velká část členů Národní fronty, by byla změna názvu strany. Nicméně ten se teď nese v duchu soudních rozepří s jinou stranou, která jej užívá. Dalším skandálem, který je s Le Penovou spojen, je také údajné zaměstnávání fiktivní asistentky, na něž neprávem pobírala peníze z Evropského parlamentu. Problematickým se jí také může stát silná euroskeptická rétorika. Ostatně pro stále ještě většinu Francouzů je představa opuštění EU s postupným návratem k franku zřejmě nepřijatelná.

Související

Více souvisejících

Marine Le Pen Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy