Svět je zachráněn? Skleníkové plyny začaly konečně klesat

Brusel - Nejnovější statistiky EU mluví zcela jasně ve prospěch evropské zelené politiky. Podle údajů z roku 2017 se podařilo zvýšit až o 70 % průměrnou spotřebu fosilních paliv, díky čemuž se snížila emise skleníkových plynů. Informoval o tom server Politico.eu.

Doposud spotřebovávaná fosilní paliva se totiž podařilo nahradit obnovitelným bioethanolem, který má podle odborníků potenciál stát se jedním z nástrojů boje proti klimatickým změnám, jenž se počínaje od roku 2011 stává, čím dál více efektivním. Z toho vyplývá, že evropský etanol sehraje významnou roli v procesu dekarbonizace, jež je neoddělitelnou součástí evropské environmentální politiky v příštích desetiletích.

Už šestý rok, kdy EU provádí politiku boje proti klimatickým změnám, se ukazuje obnovitelný bioetanol, který se získává z odumřelých zbytků rostlin a zpracovávaného odpadu, jako velmi účinný nástroj plnící veškeré cíle zelené politiky. Postupný proces dekarbonizace, omezení emisí skleníkových plynů a hledání ekologicky šetrnějších způsobů dopravy pak může proběhnout právě díky němu.

Co je bioethanol? Jak se vyrábí?

Pokud jde o bioethanol, tak se jedná o výrobek členů ePURE, který je rafinován z evropských surovin. Nejnovější studie Ricardo Energy & Environment zjistila, že evropský tlak na dekarbonizaci v silniční dopravě dokázal pomoci firmám zaměřujících se na výrobu obnovitelného bioethanolu v jeho uvádění na trh. Spotřebitelé ekologicky šetrných paliv s nízkými emisemi uhlíku byli zvýhodňováni a dnes se užívání ethanolu u vozidel s vnitřním spalováním stalo zcela běžným.

Nynější politické debaty se po úspěších v politice boje proti klimatickým změnám vedou ohledně dalších fází postupného omezování emisí uhlíku v dopravě v souladu s dohodou institucí EU pro obnovitelné zdroje energie a evropskou směrnicí pro období 2020-2030. Tou dobou dojde k procesu pomoci členským zemím se zaváděním spotřeby obnovitelných zdrojů energie, jejichž neoddělitelnou součástí je i bioethanol, neboť se v prvních fázích environmentální politiky osvědčil, jak ukazují i samotné statistiky. EU se tedy konečně podařilo najít obnovitelný zdroj energie a snížit potřebu těch, které škodí životnímu prostředí, mezi něž patří například palmový olej.

U bioethanolu to ale nekončí. Je důležité najít další obnovitelné zdroje energií, které postupně nahradí fosilní pavlia, aby existovaly substituty proti bioethanolu, až dojdou zdroje, z nichž jej lze rafinovat. Zkrátka na to, aby se podařilo odstranit emise uhlíku z dopravy, je důležité najít další biopaliva. K dalšímu aktivnímu provádění politiky boje proti klimatickým změnám bude zapotřebí zmobilizovat nejen průmysl, ale i mezinárodní organizace, jako je IEA a IRENA.

Omezování emisí skleníkových plynů spočívá ve více, než jenom řešení, ale současná politika EU se zaměřuje pouze na jednu verzi, a tou jsou nulové a nízké emise vozidel v silniční dopravě, ale zapomíná i na další technologie, které mají vliv na životní prostředí. Například leteckou dopravu.

Související

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu. (6.6.2023)

Katastrofální dopady zničené přehrady Ukrajinu změní navždy. Pole se změní v poušť, černomořská fauna vymře

Zničení přehrady a vodní elektrárny na Ukrajině bude zřejmě mít katastrofální důsledky pro tamní ekosystém. Podle úřadů může zničení elektrárny vysušit bohatou zemědělskou oblast jižní části Ukrajiny, vyplavit znečišťující látky do vodních toků a převrátit ekosystémy, které se vyvinuly kolem masivní nádrže. Podle expertů potrvá roky, než se ukáže, jak rozsáhlý bude dopad těchto změn. 
lesy

Životní prostředí v Česku je jedním z nejhorších v Evropské unii

Životní prostředí v České republice zůstává jedno z nejhorších v Evropské unii. Česku patří v této oblasti v letošním ročníku Indexu prosperity a finančního zdraví 22. místo z 27 členských států, oproti loňsku si polepšilo o jednu příčku. Zemi se sice podařilo mírně zvýšit podíl recyklovaného odpadu, čím dál víc ale zaostává v omezování emisí. Nejhoršího výsledku ze všech států unie dosáhlo Česko stejně jako minulý rok v podílu půdy postižené suchem, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků.

Více souvisejících

životní prostředí emise ropa ozonová díra Klimatické změny

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy