V Berlíně zatkli čečenského teroristu, chystal útok výbušninou TATP

Berlín - Policie zadržela v Berlíně 31letého Čečence Magomeda-Aliho C., který má ruské státní občanství. Chystal teroristický útok. V jeho bytě se v minulosti našlo velké množství výbušnin. Čin chtěl údajně spáchat ve spolupráci s jiným mužem, který byl zadržen ve Francii.

Obviněný Čečenec podle úřadů v roce 2016 ve svém berlínském bytě uskladnil velké množství výbušného peroxidu acetonu (TATP).

Zradikalizovaný islamista chtěl podle vyšetřovatelů ve spolupráci s mužem z Francie vyrobit výbušné zařízení a odpálit ho na dosud neznámém místě v Německu tak, aby způsobil co největší škody. Jejich plány však tehdy blíže nespecifikovaným preventivním zákrokem překazila policie.

Z obavy, že policie výbušniny objeví, se poté dvojice mužů rozdělila. Magomed-Ali C. zůstal v Berlíně a Clément B. odjel do Francie, kde byl loni 18. dubna zatčen. Policie přitom objevila tři kila TATP, které s dalším komplicem vyrobil na jaře 2017. Kam se poděly starší výbušniny z berlínského bytu, zatím není jasné.

Clément B. byl minulosti v kontaktu s Tunisanem Amrim, který při útoku kamionem na vánoční trh v Berlíně v prosinci 2016 zabil 12 lidí. Kontakt na Clémenta B. se totiž našel v Amriho telefonu. Magomed-Ali C. se zase s Amrim mohl setkat v berlínské mešitě, kterou oba navštěvovali. 

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín Německo teroristické útoky v Německu Anis Amri (terorista z Berlína) Francie

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy