AfD se vymyká kontrole? Německo bouřlivě diskutuje o nasazení kontrarozvědky

Berlín - V Německu se po událostech ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) diskutuje o tom, zda by Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), tedy civilní kontrarozvědka, měl začít sledovat protestní Alternativu pro Německo (AfD). Důvodem je především blízkost politiků nejsilnější opoziční formace AfD k protiimigračnímu hnutí Pegida. Úřady ve dvou spolkových zemích už sledují mládežnické organizace této strany.

AfD v sobotu spolu s Pegidou v Chemnitzu uspořádala pochod za "oběti multikulturalizace" Německa, v jehož čele šli čelní představitelé obou uskupení. Ještě donedávna se přitom uvnitř AfD diskutovalo, jestli je rozumné účastnit se akcí Pegidy. Podle některých Chemnitz v postoji AfD představuje jasnou změnu.

"Štvanice v Chemnitzu představuje zlom," řekl listu Die Welt místopředseda Spolkového sněmu Thomas Oppermann (SPD). AfD podle něj jede stále radikálněji na protiimigrační vlně, a proto by její spolupráci s neonacisty měla kontrarozvědka velmi pozorně sledovat. "Když někdo tenhle stát ohrožuje, musí být sledován," vyjádřil své přesvědčení rozhlasové a televizní stanici NDR zase generální tajemník SPD Lars Klingbeil.

Také místopředseda křesťanských demokratů (CDU) Thomas Strobl má za to, že události v Chemnitzu znovu jasně ukazují, že by Spolkový úřad na ochranu ústavy měl AfD přinejmenším věnovat velkou pozornost. Když budou splněny podmínky pro sledování, musí rychle jednat, míní.

Ne všichni ale sdílejí tento názor. Stroblův stranický kolega a ministerský předseda Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther má za to, že sledování AfD by straně umožnilo prezentovat se jako mučedník. Ministr vnitra a šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer je zase přesvědčen o tom, že důvody pro sledování strany jako takové nyní nejsou. Podobně to nyní vidí i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Možnost, že by její stranu sledovala kontrarozvědka, dnes odmítla šéfka poslanců AfD Alice Weidelová. Bylo by to podle ní absurdní, protože AfD je demokratická strana, která prosazuje silný právní stát. Sledování třetí nejsilnější strany na německé politické scéně by si podle aktuálního průzkumu přála většina Němců.

V hledáčku kontrarozvědky, jak se dnes ukázalo, je už organizace mladých příznivců AfD v severoněmeckých Brémách, a to od minulého týdne. Dnes stejný krok oznámilo i Dolní Sasko. "Mladá Alternativa (Junge Alternative) zastává pohled na svět, v němž jsou menšiny jako přistěhovalci, žadatelé o azyl a muslimové, političtí oponenti a homosexuálové paušálně zesměšňování a hanobeni," zdůvodnil dnes své rozhodnutí dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius (SPD).

Situace ve čtvrtmilionovém Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po zabití pětatřicetiletého Němce, z něhož jsou podezřelí dva muži z Iráku a Sýrie. Od té doby město zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce. Protestů v Chemnitzu se podle policie účastnila také řada pravicových radikálů.

Související

Více souvisejících

Alternativa pro Německo (AfD) Chemnitz Pegida Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy