Bavorsko zabředne do politické šlamastyky? Koaliční vládu nemělo desítky let, teď bude nutná

Obyvatelé Bavorska si po nedělních zemských volbách budou nejspíš muset zvykat na dosud jen velmi zřídka používané slovní spojení "koaliční vláda". Tato dvě slova totiž od 60. let minulého století pro charakterizaci bavorské vlády prakticky nikdy používat nemuseli. Letos se tomu ale podle všeho nevyhnou. Navíc není vyloučené, že v koalici budou muset zasednout hned tři strany.

Bavorské politice od druhé světové války prakticky nepřetržitě dominuje Křesťanskosociální unie (CSU), pro kterou nebýval výjimkou zisk přes 50 procent hlasů. V letech 1974 a 2003 dostala dokonce více než 60 procent. Tyto volební výsledky vedly k tomu, že od roku 1962 stavěla téměř vždy jen jednobarevné vlády. Výjimkou bylo volební období 2008 až 2013, kdy CSU vládla v koalici se svobodnými demokraty (FDP).

Letos ale volební průzkumy CSU přisuzují "jen" kolem 33 až 35 procent, a hledání koaličního partnera se tak jen těžko vyhne. "Neumím si představit, že CSU bude po volbách vládnout sama," říká Nikolaus Neumaier, šéf bavorské redakce v rozhlasové a televizní stanici BR. "Absolutní většina mandátů pro CSU je v nedohlednu," má jasno také politoložka Ursula Münchová. Pro většinu Bavorů to ale nepředstavuje problém, koaliční vládu si nyní přeje 71 procent z nich, jednobarevný kabinet jen 23 procent.

Pokud Křesťanskosociální unie do voleb alespoň o něco posílí, což podle odborníků není vyloučené, mohla by jí k většině v zemském sněmu stačit koalice s jednou další stranou. Protože CSU jasně vylučuje možnost vládnout třináctimilionovému Bavorsku s protestní Alternativou pro Německo (AfD), připadají v úvahu především dvě varianty - koalice se Zelenými nebo Svobodnými voliči (FW).

Nezvyklá koalice se Zelenými, kterým průzkumy přisuzují rekordní až 18procentní podporu, by sice bavorské politice mohla přinést výrazné osvěžení, politicky by se ale nerodila jednoduše. Jak by vypadala spolupráce stran v oblasti azylové nebo ekologické politiky, na níž mají diametrálně odlišné názory, si zatím dovede představit málokdo. Oficiálně ale ani jedna ze stran spolupráci, která by se za určitého volebního výsledku mohla stát nejpravděpodobnější variantou, nevyloučila.

"S námi se dá vždy mluvit o ekologické a spravedlivé politice, ale ne o protievropské a autoritářské," vyjadřuje postoj Zelených k možným koaličním vyjednáváním vedoucí představitelka jejich bavorské kandidátky Katharina Schulzeová. "S AfD a Levicí určitě do vlády nepůjdeme, jinak teď nevedeme žádné koaliční debaty na veřejnosti," poznamenává zase bavorský ministr vnitra za CSU Joachim Herrmann.

Pravděpodobnější než spolupráce se Zelenými se jeví koalice CSU se Svobodnými voliči, kteří v průzkumech mají podporu kolem 11 procent. "Teď bych si skoro vsadila, že koaliční partner budou Svobodní voliči," odhaduje politoložka Münchová. "Když bude volební výsledek stačit na koalici se Svobodnými voliči, tak to CSU upřednostní, protože s nimi má nejvíce společného. Jde o dvě de facto bavorské strany, které se mohou soustředit jen na dění v této spolkové zemi," vidí to podobně novinář Neumaier.

Zásadním problémem této varianty ale může být, že CSU a FW dohromady nemusí mít parlamentní většinu. Do trojkoalice by pak připadali v úvahu především svobodní demokraté, u nichž ale vzhledem k podpoře kolem pěti procent není jisté, že se dostanou do parlamentu. V takovém případě by se stala výrazně pravděpodobnější koalice CSU a Zelených.

Situaci navíc ve spolkové zemi sousedící s Českem komplikuje fakt, že zdejší ústava stanoví velmi omezené období na vytvoření nové vlády po volbách. Pokud by to politické strany do čtyř až pěti týdnů od hlasování nestihly, musely by se uskutečnit nové volby.

Související

CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska)

Bavorská CSU zřejmě překonala hranici pro vstup do Spolkového sněmu

Křesťansko-sociální unie (CSU), která je největší politická síla v Bavorsku a která je tradiční sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové, v dnešních německých volbách zřejmě těsně překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Spolkového sněmu.
Markus Söder

V čele CSU bude pokračovat Söder, do voleb podpořil Lascheta

Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) si dnes za svého předsedu opět zvolila premiéra Markuse Södera. Ten se v projevu na úvod stranického sjezdu postavil za kancléřského kandidáta Armina Lascheta, který vede CSU a její celoněmeckou sestru Křesťanskodemokratickou unii (CDU) do parlamentních voleb.

Více souvisejících

CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) Volby v Německu Alternativa pro Německo (AfD) Německo Horst Seehofer

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy