Za tragický propad CSU může podle voličů Seehofer

Za současný stav Křesťanskosociální unie (CSU), která v dnešních bavorských parlamentních volbách výrazně oslabila, je podle voličů zodpovědný hlavně její šéf a německý ministr vnitra Horst Seehofer. Je o tom přesvědčeno 66 procent dotázaných v průzkumu, který zveřejnila veřejnoprávní televize ARD. Za další zodpovědné Bavoři považují svého premiéra Markuse Södera (36 procent) a spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou (33 procent).

CSU, která desítky let dominuje bavorské politice, v zemských volbách podle odhadů získala jen 35,6 procenta hlasů, což je pro ni nejhorší výsledek za téměř 70 let. Už dopředu se hovořilo o tom, že takový propad může Seehofera připravit o křeslo šéfa strany. CSU se sice chce personáliemi zabývat až v příštích dnech, lidé v Bavorsku ale odpovědnost za propad unie vidí právě u devětašedesátiletého politika.

Ten zřejmě své straně příliš nepomohl tím, že se jasně stavěl proti azylové politice kancléřky Merkelové. Průzkum ukázal, že to ocenilo jen 40 procent bavorských voličů, 57 procent bylo opačného názoru. Ani ve vlastní straně přitom Seehofer v tomto ohledu neměl jasnou podporu. Za dobrý jeho postoj označilo 56 procent voličů CSU, 41 procent to ale vidělo opačně. Navíc Seehoferovy názory na migraci vadily 90 procentům podporovatelům Zelených, k nimž z CSU přešla řada voličů.

K úspěchu CSU mohl ale podle Bavorů více přispět i šéf zemské vlády Söder. Spokojenost s kabinetem dalo najevo 48 procent dotázaných, 50 procent bylo nespokojeno. Při volbách před pěti lety byla tehdejší Seehoferova vláda výrazně populárnější. Také s prací Seehofera v premiérské funkci bylo v roce 2013 podle průzkumu druhé veřejnoprávní televize ZDF spokojeno výrazně více obyvatel Bavorska (75 procent), než nyní s prací Södera (52 procent). Současného ministerského předsedu navíc podle ARD větší část voličů nepovažuje za sympatického, věrohodného a upřímného.

Hlavní roli pro bavorské voliče podle ARD hrála témata školské politiky (52 procent), dostupného bydlení (51 procent) a životního prostředí (49 procent). Migrační politika byla možná trochu překvapivě nejdůležitější jen pro 33 procent dotázaných. Tyto priority ale značně zpochybňuje průzkum pro ZDF, podle něhož největší roli hrála právě migrace (33 procent), následovaná bytovou politikou (24 procent), školstvím (13 procent) a životním prostředím (12 procent). Důvodem výrazného rozdílu v průzkumech může zřejmě být jejich odlišná metodika.

Související

Více souvisejících

Německo Volby Horst Seehofer CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 19 minutami

před 55 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy