Kam zmizeli voliči CSU? Přebrali je Zelení, AfD i Svobodní voliči

Křesťanskosociální unie (CSU) podle analýzy veřejnoprávní televize ARD v dnešních bavorských volbách ztratila 180.000 voličů ve prospěch Zelených a také protestní Alternativy pro Německo (AfD). Dalších 170.000 hlasujících přešlo ke Svobodným voličům (FW). Ještě většímu propadu CSU zabránilo to, že strana získala hlasy 200.000 dřívějších nevoličů.

CSU, která desítky let dominuje bavorské politice, v zemských volbách podle posledních odhadů obdržela 37,3 procenta hlasů, což je pro ni nejhorší výsledek za téměř 70 let.

Už před hlasováním odborníci hovořili o tom, že CSU ztratí voliče ve prospěch AfD a Zelených. Analýza ARD, která měří rozdíl mezi počtem voličů, kteří přejdou od jedné strany k druhé a obráceně, to potvrzuje. Důvodem ztráty voličské přízně je podle pozorovatelů především migrační politika CSU, která je i kvůli svému spojení se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelová nepřijatelná pro část jejích dřívějších voličů, kteří proto podporují AfD. Další naopak zřejmě odradila snaha CSU vyrovnat se tvrdou protiimigrační rétorikou této protestní straně. Takoví liberálnější voliči pak alternativu mohli najít v Zelených.

Vedle AfD, Zelených a Svobodných voličů ztratila CSU také 40.000 hlasujících ve prospěch svobodných demokratů (FDP), naopak 100.000 jich dokázala získat od sociální demokracie (SPD), která v dnešních volbách propadla.

SPD ztrácela na všech stranách. Kolem 210.000 jejích voličů přešlo k Zeleným, 100.000 k CSU, 70.000 k FW a 30.000 k AfD. Zelení bodovali nejvíce právě u SPD, dále u CSU a u nevoličů (120.000).

Voliče všech ostatních stran dokázala přitáhnout AfD, která v minulých bavorských volbách ještě nekandidovala. Vedle voličů CSU zaujala příznivce FW (60.000), nevoliče (170.000) a voliče dalších stran (220.000).

Související

Více souvisejících

Německo Volby CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy