Facka pro liberály. Proč je nacionalismus tak atraktivní? Překvapivá odpověď

NÁZOR – Volby v Bavorsku přinesly drtivou porážku Křesťansko-sociální unii (CSU), která v této německé spolkové zemi vládne od 50. let, připomíná editorial serveru The Guardian. Prestižní britský deník v něm konstatuje, že pokud se spojí náboženská a nacionalistická nostalgie, progresivní síly potřebují silnou protitezi.

Hluboký lidský instinkt

CSU propadla z téměř poloviny všech hlasů na zhruba třetinu, zatímco její tradiční rival, sociální demokracie (SPD), si vedl ještě hůře a skončil až na pátém místě, poukazuje renomovaný server. Doplňuje, že velké zisky zaznamenali Zelení, kteří dostali téměř dvojnásobek hlasů co SPD, přičemž čtvrté místo obsadila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Hlasy CSU odebraly pravice i střed, vysvětluje editorial. Zdůrazňuje, že v Bavorsku více voličů přešlo do středu než k populistům, zatímco v Evropě to vypadá, že populisté naopak zažívají vzestup.

„Slovo populistický je užitečná nálepka, ale zcela nevysvětluje sílu těchto hnutí,“ pokračuje The Guardian. Deklaruje, že se nelze zaměřit pouze na jejich nejzřetelnější rys - nepřátelství vůči cizincům -, ale je třeba vzít v potaz také pocit sounáležitosti společenství, který vytvářejí za pomoci kombinace náboženství a nacionalismu.

Jde přitom o hluboký lidský instinkt, jehož spontánní projevy lze pozorovat i u hrajících si dětí, uvádí prestižní deník. Dodává, že to nečiní nacionalismus či náboženství primitivními, jelikož ve své současné formě jsou oba uvedené fenomény produktem moderní společnosti.

Náboženství ani nacionalismus nicméně nejsou ve svém jádru liberální ani tržně orientované a společně odmítají ideály svobody a soběstačnosti, které zaplavily dnešní svět, podotýká britský server. Vysvětluje, že podle náboženství a nacionalismu se hodnota jedince odvíjí od jeho příslušnosti k většímu celku, tudíž jedinec není bytostně autonomní postavou, která musí jednat tak svobodně, jak jen to je možné.

V tomto smyslu jsou náboženství a nacionalismus hluboce protiliberální, deklaruje The Guardian. Pokládá tedy otázku, co z nich činí tak atraktivní vize.

„Nejjasnější odpověď zní, že jsou alespoň z poloviny pravdivé,“ připouští liberální deník. Konstatuje, že ve světě, kde samota představuje takový problém, že britská vláda zřídila při ministerstvu zdravotnictví oddíl pro řešení samoty, a kde jsou kola globální ekonomiky zcela hluchá k utrpení jakéhokoliv jedince, který se do nich chytí, je přirozené chápat společenství a sounáležitost jako jediné trvalé hodnoty.

Dvě roviny společenství

Populisté zdůrazňují význam společenství ve dvou rovinách, které jejich vizi činí tak atraktivní, domnívá se prestižní server. Za první označuje předpoklad, že jedinec se nemůže jednoduše rozhodnout odejít, ale nemůže být ani odvrhnut, a proto je populistické pojetí společenství cosi, čemu se lze pouze plně podrobit, podobně jako v případě tradiční rodiny.

„Domov je místem, kde vám ve chvíli, kdy je třeba tam jít, musí poskytnout přístřeší,“ cituje The Guardian báseň Roberta Frosta. Označuje ji za vyjádření ceny lidské bytosti jako takové, nikoliv její redukci na ekonomický přínos. Druhá rovina podle britského deníku spočívá v tom, že sounáležitost není zásluhová a i Frost ve své básni ostatně domov označuje za „cosi, co si nějak není třeba zasloužit“.

Mohlo by se tedy zdát, že podstatou populistických stran je odpírání práv ostatním, k čemuž ostatně skutečně dochází, poukazuje editorial. Varuje však, že populistům možná nic jiného ani nezbývá, protože sounáležitost, kterou nabízejí, si není třeba zasloužit, a tak je udělována na jiných, nezásluhových základech, například původu, barvě pleti či náboženské příslušnosti, které se v současném populismu proplétají.

AfD, vládnoucí strany v Polsku a Maďarsku, stejně jako protipapežská katolická Liga severu v Itálii využívají křesťanství jako nástroj k vyčlenění osob jiného vyznání a jiné než bílé barvy pleti, které souhrnně označují za „muslimy“, tvrdí The Guardian. Dodává, že toto nemá nic společného s teologií, jelikož přední náboženské osobnosti jsou často těmi nehlasitějšími obhájci práv uprchlíků v Evropě.

Křesťanství bylo v minulosti nástrojem k vytváření společenství, a proto jej lze použít stejně snadno k tvrzení, že cizinci sem historicky nepatří, jako k apelům, že jsou vítáni, poukazuje renomovaný deník. Připomíná, že podobně v Británii členství v anglikánské církvi silně souvisí s nepřátelstvím vůči EU, zatímco v USA bílí evangelíci téměř jednotně podporují prezidenta Donalda Trumpa.

„Jak může progresivní levice s tímto bojovat, nebo využít dané touhy k šlechetnějším účelům?“ pokládá otázku liberální server. Naznačuje, že také evropský sociální stát byl kdysi dostupný všem, bez ohledu na jejich zásluhy. Zelení zase mají vedle strašení apokalypsou také příběh o lepší, změnitelné budoucnosti, podotýká The Guardian. Dodává, že hlavní proud levice pak musí svou novou tezi teprve najít.

Související

Kapitol Spojených států amerických

KOMENTÁŘ: Vpád do Kongresu demonstroval hrozbu populismu a konspiračních teorií

Uplynul rok od vpádu příznivců ve volbách poraženého amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Je příliš brzy na to, abychom dokázali říct, nakolik bude datum 6. ledna 2021, kdy se dav pokusil zvrátit výsledek prezidentského klání, pro dějiny Spojených států z dlouhodobé perspektivy významné. Již nyní je ale zřejmé, že násilnosti na Capitol Hill ukázaly, jakou hrozbu pro demokracii představuje současný politický populismus v kombinaci s konspiračními teoriemi.
Komunismus

KOMENTÁŘ: Soumrak po sto letech. Jsme skutečně připraveni na konec komunistů v parlamentu?

„Letos už nebudou!“ Pod tímto lakonickým heslem iniciativy několika umělců a spolku Dekomunizace se skrývá jeden ze silně rezonujících otazníků blížících se sněmovních voleb. Českým komunistům hrozí, že vůbec poprvé za sto let jejich stranické existence je voliči nevyšlou do parlamentních lavic. Jejich případný konec ve vysoké politice může být dalekosáhlý, ale nejen z důvodů, které jsou ve veřejném prostoru tradičně stavěny do popředí.

Více souvisejících

populismus CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) křesťanství nacionalismus Náboženství

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora

V Česku během uplynulého týdne přibylo 1383 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Letos už je evidováno téměř 15 tisíc případů onemocnění. V uplynulých dnech bylo nahlášeno také další úmrtí nakaženého seniora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy