Hawkingova dizertace a kolečkové křeslo jdou do aukce, dražit se bude online

Obdivovatelé letos zesnulého britského fyzika Stephena Hawkinga budou mít šanci získat v aukci například originál jeho dizertační práce z roku 1965, první vydání slavné popularizační knihy Stručná historie času či jeho kolečkové křeslo. Aukční síň Christie's tyto předměty nabídne v rámci on-line dražby, kde se budou prodávat i další položky spojené s velkými osobnostmi světové vědy jako byli Isaac Newton, Albert Einstein či Charles Darwin.

Nejdražší položkou spojenou s Hawkingem se zřejmě stane strojopis jeho dizertace Properties of Expanding Universes (Vlastnosti rozšiřujících se vesmírů), kterou obhájil v roce 1965 na univerzitě v Cambridgi. Práce, která odstartovala Hawkingovu hvězdnou kariéru, má odhadovanou cenu 100.000 liber (asi tři miliony korun).

Jde o jednu z pěti známých kopií tohoto kosmologického pojednání, které se před rokem stalo hitem internetu - tehdy univerzita dizertaci zveřejnila v on-line archivu závěrečných prací, což k jejímu stažení využily miliony lidí.

Na prodej bude i výtisk Stručné historie času, kterou Hawking - tehdy už ochrnutý - v roce 1988 v analogii k autogramu označil otiskem svého prstu. Získat lze i scénář jednoho z dílů kresleného seriálu Simpsonovi, v němž Hawking ve své animované podobě vystupoval, nebo kolekci jeho cen a medailí.

Aukce začne 31. října a skončí 8. listopadu. Peníze utržené z prodeje Hawkingova kolečkového křesla z 80. let poputují na konto jeho nadace a na výzkum neurodegenerativních onemocnění. Sám Hawking trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli níž byl několik desítek let téměř zcela ochrnutý.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking aukce Velká Británie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 26 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy