Jaderná spirála se znovu roztočí? Schröder varoval před odstoupením od smlouvy INF

Bývalý německý kancléř z let 1998-2005 Gerhard Schröder a osm dalších někdejších vysokých představitelů německé sociální demokracie se jasně postavilo proti odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), s nímž počítá americký prezident Donald Trump. Ve společném prohlášení uvedli, že nechtějí v Evropě další závody v jaderném zbrojení.

"Je to nepřehlédnutelné: Hluboká nedůvěra studené války je zpět," píší sociální demokraté v prohlášení zveřejněném na internetu, pod které se mohou podepsat i běžní občané.

Rusko a Spojené státy si podle politiků vzájemně předhazují porušení smlouvy z 80. let, která přitom Evropany a zejména Němce už více než 30 let chrání před tím, aby se kontinent stal místem nebezpečného závodu v jaderném zbrojení, což by s sebou neslo větší ohrožení nezamýšlenou jadernou konfrontací.

"Když se nepodaří tuhle jadernou spirálu znovu zastavit, budeme právě my ve střední Evropě a tady v Německu znovu dějištěm tohoto konfliktu," varují členové SPD, podle nichž nyní musí obě strany o smlouvě jednat. Cílem přitom musí být takové řešení, aby v Evropě i v budoucnu byly zakázané pozemní jaderné rakety středního doletu.

O situaci kolem smlouvy INF, která zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů, počátkem října v Bruselu diskutovali ministři obrany NATO. Trump a ruský prezident Vladimir Putin o problému budou zřejmě jednat 11. listopadu v Paříži na okraj oslav konce první světové války.

Související

Gerhard Schröder

Schröderův host odešel z večeře bez placení. Incident šetří policie

Vedl jednu z nejmocnějších zemí světa, v poslední době ale jeho pověst značně utrpěla. Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder o víkendu pořádal v Hamburku večeři, která končila zásahem policie. Jeden z hostů totiž odmítl zaplatit útratu za nápoje v přepočtu za 150 tisíc korun. Někdejší politik přitom avizoval, že zaplatí za menu, ale nikoliv za další objednávky.
Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Gerhard Schröder INF (smlouva o likvidaci raket) Německo Donald Trump

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 51 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy