Španělsko se s katalánskými politiky nemazlí. Prokuratura žádá až 25 let za vzpouru

Španělská prokuratura obžalovala bývalé vedení Katalánska ze vzpoury a žádá pro ně vysoké tresty, nejvyšší trest vězení (25 let) navrhuje pro bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase. Téměř dvě desítky politiků prokuratura obžalovala kvůli jejich snahám o nezávislost Katalánska. Spis nezahrnuje obžalobu uprchlých politiků, tedy ani regionálního expremiéra Carlese Puigdemonta, jejichž kauza bude řešena odděleně, informovala španělská média.

Obžalobu vzápětí kritizovali separatisté. "V tomhle procesu se nesoudí lidi, ale myšlenky," komentoval obžalobu předseda regionálního parlamentu Roger Torrent, podle něhož uspořádání referenda nemůže být považováno za zločin. Podle katalánského premiéra Quima Torry španělská vláda propásla "zlatou příležitost" přenést katalánský problém ze soudní síně do politiky, kam patří.

Server El Diario napsal, že separatistické strany už ve čtvrtek daly najevo, že v případě obžaloby ze vzpoury nepodpoří španělskou vládní stranu při hlasování o španělském rozpočtu.

Katalánští politici, z nichž devět jich je ve vazbě, někteří už více než rok, jsou obviněni kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska, které uspořádala tamní vláda loni 1. října i přes zakazující verdikty ústavního soudu, a rovněž kvůli rezoluci o nezávislosti Katalánska, kterou přijal loni 27. října regionální parlament.

Nejvyšší trest v procesu, který by měl začít asi v lednu, žádá prokuratura za vzpouru a zpronevěru peněz (na referendum) pro Junquerase. Ten byl katalánským vicepremiérem a ministrem hospodářství od ledna 2016 do loňského října. Tehdy bývalá španělská vláda se souhlasem horní komory španělského parlamentu katalánskou vládu sesadila, rozpustila tamní parlament a dočasně převzala přímou správu regionu. Ta skončila letos v červnu s novou katalánskou vládou, která je rovněž složena ze separatistů.

Druhý nejvyšší trest 17 vězení, rovněž za vzpouru, žádá prokuratura pro bývalou předsedkyni katalánského parlamentu Carme Forcadellovou a také pro Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, dva aktivisty, kteří jsou ve vazbě od poloviny loňského září. Šestnáct let vězení požaduje prokuratura za vzpouru pro katalánské exministry Jordiho Turulla, Raüla Romevu, Joaquima Forna, Dolors Bassaovou a Josepa Rulla.

Dnes bylo také oznámeno, že prokuratura žádá 11 let vězení za vzpouru pro bývalého nejvyššího velitele katalánské policie Josepa Lluíse Trapera.

Španělské trestní právo rozlišuje dva stupně vzpoury - nynější vedení bylo obviněno z vyššího stupně (rebelión), u něhož právní řád zmiňuje použití násilí. Za tento trestný čin, za nějž v případě použití zbraní hrozí až 30 let vězení, byli naposledy odsouzeni vojáci, kteří se v únoru 1981 neúspěšně pokusili o převrat a kteří při tom ve španělském parlamentu zadrželi poslance jako rukojmí.

Španělská vláda prostřednictvím ministerstva spravedlnosti navrhla obžalovat katalánské politiky jen z nižšího stupně vzpoury (sedición) a ze zpronevěry a žádá nižší tresty, například pro Junquerase 12 let. Trestný čin sedición španělský právní řád kvalifikuje jako "veřejné a bouřlivé" vyzývání k tomu, aby se nedodržovaly zákony či soudních rozhodnutí, ale bez použití násilí.

Nynější obžaloba se netýká politiků, včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, kteří před španělskou justicí utekli do ciziny. Jejich kauze je řešena odděleně. Podle agentury EFE Nejvyšší soud případ uprchlých politiků prozatím zmrazil poté, co v červenci zrušil eurozatykače na ně a ponechal jen národní zatykače. K tomuto kroku přistoupil soud proto, že německý soud umožnil Puigdemonta vydat do Španělska jen za zpronevěru, ale nikoli za vzpouru.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.

Více souvisejících

Katalánsko Quim Torra (Katalánsko) Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka

To, že se zapsal na soupisku národního týmu útočník Martin Nečas prakticky hned po jeho příletu do Prahy a hned v sobotu večer nastoupil do utkání s Velkou Británií, mimo jiné znamená, že trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem se musel rozhodnout, se kterým z náhradníků se rozloučí. Nakonec se tak na domácím MS nepředstaví Michal Kovařčík.

Zdroj: David Holub

Další zprávy