Seehofer oznámil, že skončí v čele CSU

Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer podle agentury DPA dnes v Mnichově spolustraníkům řekl, že skončí v čele strany. Potvrdil tak informace týdeníku Die Zeit, který o očekávaném kroku informoval už ve středu. Nového šéfa si strana, která je součástí celoněmecké koalice se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a sociální demokracií (SPD), zvolí začátkem příštího roku na mimořádném sjezdu. Stane se jím zřejmě bavorský premiér Markus Söder.

Devětašedesátiletý Seehofer chce podle DPA skončit předčasně také jako německý ministr vnitra. Kdy přesně se tak stane, zatím není jasné, každopádně prý ale před koncem současného volebního období v roce 2021. Nakonec se tak Seehofer rozhodl učinit trochu jiný krok než o pět let mladší Angela Merkelová, která sice končí jako šéfka CDU, ale kancléřkou chce zůstat po celé funkční období.

Důvody rozhodnutí obou politiků jsou velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU vedená Merkelovou jako kandidátkou na kancléřku loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se kvůli špatnému výsledku CSU musel letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra.

Ještě více dlouhodobému kritikovi migrační politiky německé kancléřky přitížil výsledek CSU v říjnových zemských volbách v Bavorsku, tedy jediné ze 16 spolkových zemí, kde tato strana působí. Dlouhodobě nejsilnější bavorská strana v nich obdržela 37,2 procenta hlasů, což je nejméně za téměř 70 let. Ze stavu CSU přitom právě Seehofera, který stranu vede od roku 2008, vinily dvě třetiny Bavorů. Proto se o odchodu muže, který letos výrazně přispěl i k dvojici krizí ve velké koalici CDU/CSU a SPD, v posledních týdnech mluvilo stále častěji.

Podle německých médií mu rozhodování ulehčila i Merkelová. Za žádnou cenu totiž nechtěl skončit před ní a zároveň krok šéfky CDU, která stranu vedla 18 let, ukázal, jak podobné rozhodnutí může stranu oživit, čímž se znovu vystupňoval tlak na něj samotného.

Související

Horst Seehofer

Pravicový extremismus je hrozbou pro Německo, varuje Seehofer

Pravicový extremismus a antisemitismus jsou největší hrozbou pro bezpečnost Německa. Dnes to na tiskové konferenci při představení výroční zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, prohlásil ministr vnitra Horst Seehofer.

Více souvisejících

Horst Seehofer Německo CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy