Italská konference o Libyi bude hlavně o Francii, píše The Economist

Italská populistická vláda bude pro jednou ráda, že Středozemní moře překoná skupina Afričanů. Představitelé soupeřících libyjských stran se mají setkat v sicilské metropoli Palermo, kde dnes začíná dvoudenní mírová konference, napsal týdeník The Economist.

Řím má zájem na tom, aby se v někdejší italské kolonii zjednal klid. Libye je důležitým zdrojem fosilních paliv. Podmořský plynovod Greenstream přivádí zemní plyn ze západní Libye na Sicílii. Méně už je ovšem v Itálii vítáno oněch 647.000 migrantů, kteří se na Apeninský poloostrov přes moře dostali od roku 2014. Jejich počet nedávno klesl - za prvních deset měsíců tohoto roku jich do Itálie dorazilo 22.000, tedy o 80 procent méně než loni za stejné časové období. I tak nedávají spát italskému vicepremiérovi a ministru vnitra Matteu Salvinimu, který Itálii de facto vede.

Salviniho čeká spousta práce. Situace v Libyi je neutěšená - země je rozdělená mezi znesvářené milice a mírové rozhovory pod dohledem OSN ztroskotaly. Jedním ze zástupců Libye v Palermu má být Fajíz Sarradž, který vede vládu s podporou OSN. Navzdory svému vznosnému titulu má Sarradž moc fakticky jen o něco málo větší než starosta Tripolisu. Hlavní město drží pod kontrolou pouze s pomocí spřátelených milic. Jedna z nich, která sídlí v nedalekém městě Tarhúna, v srpnu na Tripolis zaútočila kvůli hospodářské rozepři. Než OSN dojednala příměří, bylo zabito přes sto lidí.

Na východě vypadá situace o něco lépe. Vládne zde generál Chalífa Haftar, který podrývá státní instituce sídlící v Tripolisu. Má pod kontrolou východní pobřeží poblíž Syrty, kde leží hlavní libyjské ropné terminály. Ty by měla provozovat státní ropná společnost NOC s centrálou v Tripolisu, nicméně v červnu je obsadili muži generála Haftara a oznámili, že výnosy z nich napříště připadnou konkurenční firmě na východě země. Stáhli se až poté, co Spojené státy vyhrožovaly sankcemi.

Na jihu mezi sebou o nadvládu soupeří milice Tuaregů a příslušníků kmene Tubu. Civilisty mezitím odírají zločinecké gangy ze sousedního Čadu.

Situace v zemi tedy mírové konferenci, lehce řečeno, příliš nehrává. Itálii ovšem více znepokojuje Francie. Řím a Paříž se přetahují o vliv. Itálii zajímá hlavně západ země, kudy vede plynovod a odkud vyplouvají lodě s migranty. Řím pokládá premiéra Sarradže za spojence a údajně zaplatil vojenským vůdcům na západě země za to, že budou bránit migrantům, aby z libyjských břehů vyplouvali k Evropě.

Francie zase raději spolupracuje s generálem Haftarem, který má podle Paříže lepší předpoklady pro stabilizaci země. Francouzská armáda nasadila tisíce vojáků, kteří v oblasti Sahelu, tedy jižního okraje Sahary, bojují v sousedních zemích Libye s islamisty.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v květnu hostil představitele Libye na vlastním summitu. Ti na jednáních odsouhlasili, že se volby v neklidné zemi budou konat do 10. prosince. Stanovené datum nebylo realistické - pomineme-li násilnosti, Libye nemá volební zákon. Výsledek pařížské schůzky také podryl autoritu zvláštního zmocněnce OSN pro Libyi Ghassana Salamého, který si přeje, aby se před volbami konala celonárodní konference, z níž by vzešel návrh nové ústavy.

Itálie i Francie jsou motivovány také ekonomicky. Těžba libyjské ropy není nákladná a snadno se dopravuje do Evropy. Energetičtí giganti - Italská společnost Eni a francouzský Total - zde už dlouho soupeři o její těžbu a zpracování. Ze zahraničních energetických firem má největší zastoupení v Libyi Eni, ale Total začíná stahovat její náskok. V březnu Total získal 16procentní podíl z koncese těžby ropy na poli Waha. Bude-li tento obchod doveden do konce, Total by zde za dva až tři roky mohl těžit 400.000 barelů ropy denně.

Výkonný ředitel Eni Claudio Descalzi "zdravou" konkurenci vítá. "(Libye) z ní získává," myslí si. Italská vláda to tak optimisticky nevidí. Účast Francie v zemi, kterou považuje za svou sféru vlivu, nese nelibě. Italští politici Macrona obviňují z toho, že generálu Haftarovi pomáhá pouze v zájmu Totalu.

V Libyi své zájmy prosazují i další země. Egypt a Spojené arabské emiráty vojensky podporují generála Haftara, ve kterém spatřují spojence v boji proti politickému islámu. Rusko, které touží po rozšíření svého vlivu, generála hostilo v Moskvě jako hlavu státu.

Macron a Salvini nyní Libyi využívají ve vzájemném soupeření o vedoucí pozici v Evropě. Mírový proces v Libyi pod patronací OSN trvá sice trýznivě dlouho, ale stále zůstává tou nejbližší vhodnou cestou k úspěšnému rozřešení situace v zemi.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie Libye Francie The Economist Matteo Salvini (Liga severu) Chalífa Haftar Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 8 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy