Čech, který kradl u Kňažka, dostal přísnější trest. Volal po něm i sám herec

Slovenský soud v obnoveném líčení zpřísnil českému občanovi Pavlovi Novotnému trest za loňskou krádež v bratislavské vile herce Milana Kňažka. Proti původnímu trestu tří let vězení, který slovenský nejvyšší soud letos v létě zrušil, bratislavský okresní soud Novotnému dnes vyměřil vězení v trvání pěti let a čtyř měsíců. Novotný se vzdal odvolání, prokurátor si ponechal lhůtu na rozhodnutí.

Slovenský nejvyšší soud letos v červenci rozhodl, že loni uložený trest obžalovanému byl v rozporu se zákonem nízký. Jako polehčující okolnost při rozhodování o výši trestu podle něj nestačí jen samotné doznání obžalovaného, jak to učinil Novotný.

Nejvyšší soud tak vyhověl dovolání již bývalé ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, která tvrdila, že při použití zákonných ustanovení měl soud vyměřit Novotnému trest v rozmezí od pěti let a čtyř měsíců do deseti let. Nově uložený trest je právě na spodní hranici zmiňovaného pásma.

Novotný i během dnešního líčení u soudu první instance svého činu litoval. "Chtěl bych se omluvit panu Kňažkovi za to, co jsem mu způsobil," řekl obžalovaný.

Kňažko v reakci na nový verdikt řekl, že v podobných případech je třeba ukládat exemplární tresty, protože při podobných krádežích bylo podle něj mnoho lidí zabito či zmrzačeno.

"Spravedlnost nikdy není absolutní. Nemám v sobě pocit msty," řekl novinářům Kňažko, který se dnešního líčení zúčastnil a který dříve podal podnět tehdejší ministryni spravedlnosti Žitňanské k podání mimořádného opravného prostředku proti původnímu verdiktu v případu.

Do Kňažkovy vily v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín Čech vnikl v noci loni v lednu. Odcizil hotovost z peněženky a s pomocí nalezených klíčů otevřel trezor, ze kterého podle obžaloby vzal peníze, prsten a hodinky v celkové hodnotě nejméně 10.000 eur (260.000 Kč). Kňažko se ovšem vzbudil a zloděje postřelil. Zraněný muž ještě stihl z vily uprchnout, ale policisté ho dopadli na zahradě.

Proti trestu uloženému loni se Novotný ani prokurátor neodvolal. Čech tak nastoupil na Slovensku k výkonu trestu. Nejvyšší soud po zrušení verdiktu okresního soudu uvalil na Novotného vazbu. Ve slovenském rejstříku trestů má Novotný jeden záznam ohledně podmíněného zastavení trestního stíhání v jiné věci. Ve vlasti byl Čech podle dřívějších informací opakovaně stíhán.

Související

Více souvisejících

Milan Kňažko (herec, politik) Slovensko Pavel Novotný (zloděj u Kňažka)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy