Policisté vtrhli do poboček Deutsche Bank. Instituce "vyprala" 311 milionů eur?

Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí dnes prohledávalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.

Vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické formě. Banka podle agentury Reuters jejich zásah potvrdila a sdělila, že s úřady plně spolupracuje.

Akcie Deutsche Bank na burze ve Frankfurtu před polednem ztrácely téměř čtyři procenta, později ale ztrátu zmírnily na méně než dvě procenta. Letos už ztratily téměř polovinu své hodnoty.

Jak uvedl úřad prokurátora, hlubší vyšetřování bylo zahájeno na základě zkoumání takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers) a databáze Offshore Leaks (Úniky v daňových rájích).

Some €311 million is believed to have been laundered, a probe stemming from the "Panama Papers" found. #DeutscheBank is suspected of helping clients "transfer money from criminal activities" to tax havens.https://t.co/FveFg0XwyL

— DW News (@dwnews) 29. listopadu 2018

Vyšetřování nesouvisí se skandálem dánského bankovního domu Danske Bank, do něhož je Deutsche Bank také zapletena.

Prokurátoři zkoumají, zda Deutsche Bank může klientům pomáhat při zakládání společností v daňových rájích a zda finanční prostředky převáděné na její účty mohou obcházet opatření proti praní špinavých peněz.

Jen v roce 2016 využilo pobočku Deutsche Bank na Britských Panenských ostrovech více než 900 zákazníků, hodnota převedených prostředků dosáhla 311 milionů eur (přes osm miliard Kč).

Zaměstnanci banky jsou obviněni z porušení povinností, protože opominuli nahlásit podezření z praní špinavých peněz klientů a firem se sídlem v daňových rájích a podezřelých z daňových úniků.

Nedostatky v kontrolních procesech Deutsche Bank, jejichž cílem je zabránit praní špinavých peněz, upoutaly pozornost regulátorů na obou stranách Atlantiku. V září německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin bance nařídil, aby podnikla další kroky v prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Jmenovala firmu KPMG jako třetí stranu k posouzení pokroku.

V loňském roce uložili britští a američtí regulátoři Deutsche Bank pokutu téměř 700 milionů dolarů (přes 16 miliard Kč) za to, že umožnila praní špinavých peněz prostřednictvím falešných obchodů mezi Moskvou, Londýnem a New Yorkem. Další vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA ještě pokračuje.

Související

Více souvisejících

Německo Deutsche Bank Korupce praní špinavých peněz Panama Papers

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy