Španělsko-katalánská válka? Zazněl radikální návrh, Madrid zlostně reaguje

Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska pohrozil v dopise katalánské vládě, že do tohoto autonomního regionu pošle národní policii, pokud místní policisté nebudou zajišťovat veřejný pořádek. Informují o tom dnes španělská média. Ministr tak reaguje na víkendové protesty radikálních separatistů z organizace CDR, kteří mnoho hodin blokovali část klíčové dálnice v Katalánsku u Tarragony a místní policie proti nim nezasáhla.

Španělská vláda, jejíž premiér Pedro Sánchez má ve středu vystoupit v parlamentu s představením dalších kroků v katalánské otázce, se snaží uklidnit situaci před 21. prosincem. Na ten den má španělská vláda plánované zasedání v Barceloně, kde se mají setkat ministři i s katalánskou vládou. Na tento den ale chystá radikální organizace Výbory pro obranu republiky (CDR) rozsáhlé protesty v regionu, chtějí blokovat i přechod s Francií, letiště a přístav v Barceloně a řadu silnic.

Katalánský premiér Quim Torra dřívější opakované protesty CDR nikdy neodsoudil a 1. října je dokonce pochválil za manifestace k výročí referenda o nezávislosti.

Olej do ohně přilil Torra v sobotu, když v Bruselu řekl, že Katalánsko by mohlo získat nezávislost podobně, jako to udělalo v roce 1991 Slovinsko. Jeho vyhlášení nezávislosti ale vedlo k desetidenní válce, která si vyžádala přes 60 obětí. "Slovinci měli jasno, rozhodli se pro samostatnost a tak to udělali," řekl Torra v Bruselu. "Udělejme to jako oni... a buďme připraveni na vše, abychom mohli žít svobodně," dodal Torra.

Avancem sense por cap a la constitució de la República, ara amb la força del @CatalanCouncil, que avui presentem a Brussel·les amb el lideratge del president @KRLS. Amb unitat, independència. pic.twitter.com/fne0cpO7Qj

— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 8. prosince 2018

Radikální postoje premiéra Torry ale nesdílí všichni politici v Katalánsku, ani předseda katalánského parlamentu Roger Torrent. "Republika se nevytváří s kapucemi na hlavě a zakrytou tváří, ale otevřeně a ziskem většinové podpory," kritizoval Torrent radikální separatisty. Torrent je rovněž zastáncem samostatného Katalánska a prosazuje "skotský model". Chce dojednat s vládou v Madridu legální referendum, v němž by se Katalánci vyjádřili k nezávislosti a jehož platnost by Madrid na rozdíl od dvou předchozích hlasování uznal.

Sánchezova socialistická vláda ale podle místních médií nechystá aplikovat ústavní článek 155, na jehož základě předchozí vláda lidovců loni koncem října převzala dočasně přímou správu Katalánska. Vláda lidovce Mariana Rajoye pak vyhlásila regionální volby v Katalánsku, v nichž 21. prosince opět získali většinu v tamním parlamentu separatisté.

Premiér Sánchez by měl ve středu v parlamentu v Madridu říci, jak bude dál situaci kolem Katalánska řešit. Letos v červnu po nástupu do úřadu, do něhož se dostal i díky podpoře katalánských nacionalistů, slíbil katalánské vládě dialog a jednání o rozšíření autonomního statutu. Sánchez, jehož socialisté utrpěli ztrátu v nedávných volbách v Andalusii, potřebuje hlasy katalánských separatistů také pro svůj návrh rozpočtu. Bez jejich podpory nemá většinu v dolní komoře španělského parlamentu.

K aplikaci článku 155, který umožňuje převzít dočasně správu španělského regionu v případě, že jsou tam porušeny španělské zákony, opakovaně vyzývají opoziční lidovci, strana Ciudadanos i ultrapravicová strana Vox, která nečekaně bodovala v nedávných regionálních volbách v Andalusii.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.

Více souvisejících

Katalánsko Španělsko Quim Torra (Katalánsko)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

včera

včera

včera

včera

včera

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

včera

včera

včera

včera

včera

Trump se připojil na TikTok, který chtěl v minulosti zakázat

Bývalý americký prezident Donald Trump se připojil na sociální síť TikTok, kterou chtěl dříve zakázat. Vlastníkem platformy je čínská společnost ByteDance, jejíž působení v USA se snaží americká vláda omezit. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy