IS oslavuje útok ve Štrasburku a radí svým věrným: Zaútoč autem, shoď nevěřící z výšky, uškrť je, použij jed

Stoupenci Islámského státu oslavují útok ve Štrasburku. K činu se nicméně zatím nikdo oficiálně nepřihlásil. Podle informací institutu SITE, který se monitorováním terorismu zabývá, se však na sítích objevily příspěvky vyzývající k útokům v Evropě.

Rita Katz, ředitelka institutu Search for International Terrorist Entities (SITE), který sleduje aktivity teroristických organizací, na svém twitterovém profilu uvedla, že islamisté včerejší útoky ve Štrasburku oslavují.

Připomenula také, že Islámský stát nedávno publikoval propagační materiály, které vyzývaly k útokům v evropských metropolích. „Islámský stát vskutku inicioval kampaň, ve které nabádal „osamělé vlky“, aby v průběhu vánočních oslav útočili v západní Evropě.“

2) Indeed, #ISIS initiated a campaign urging #lonewolf attacks in the West during Christmas celebrations—evoking 2016 Berlin Christmas market attack. However, it’s an easy point for ISIS supporters to hone in on as such threats are common this time of year https://t.co/kW5YNbxhxy pic.twitter.com/DFM3P0lQzq

— Rita Katz (@Rita_Katz) 11. prosince 2018

Zároveň však upozornila, že oslavy mezi stoupenci organizace ještě neznamenají, že měl útočník na teroristickou síť nějaké vazby. SITE v rámci svých aktivit monitoruje i různé džihádistické weby a kanály, například mezi radikály velice populární aplikaci Telegram. Právě na ní podle zveřejněných informací islamisté vyzývají k oslavám včerejšího útoku.

V jednom z propagačních materiálů, na které institut upozornil, stojí: „Pokud nejsi schopný vyrobit bombu nebo sehnat střelnou zbraň … použij kámen, nebo nůž. Zaútoč autem, shoď nevěřící z výšky, uškrť je nebo použij jed, ale nikdy se nevzdávej.“ Jako nepřátelé a nevěřící jsou jmenováni Američané a Francouzi, ale i všichni jejich spojenci. Americké i francouzské jednotky se po boku Syrských demokratických sil účastní bojů se zbytky Islámského státu v Sýrii.

Podobné výzvy, které nabádaly přívržence, aby útočili všemi prostředky, se objevily již v minulosti. Mnoho teroristických útoků pak bylo skutečně provedeno za pomocí nožů nebo aut, kterými pachatelé najeli do lidí. Nejvražednější takový útok proběhl v roce 2016 ve francouzském Nice, kde pachatel použil kamion a zabil 86 lidí. Teroristé však využili auta jako zbraň i v Anglii, Španělsku, Německu nebo Švédsku.

Ve Štrasburku dnes také na tiskové konferenci vystoupil prokurátor Rémy Heitz, který zodpovídá za vyšetřování včerejšího útoku. Podle nově zveřejněných informací byl pachatel mnohonásobně trestaný. V rejstříku má 27 záznamů převážně pro krádeže a násilné činy. Kromě Francie byl odsouzen i v Německu nebo Švýcarsku.

Vyšetřovatelé se domnívají, že se radikalizoval během pobytu v detenčním zařízení v roce 2015. Od té doby byl údajně monitorován tajnými službami. Podle svědectví taxikáře, který útočníka z místa činu odvezl, zmínil, že při útoku zastřelil 10 lidí. U sebe měl mít také ruční granát a nůž. Podle policie nožem útočil i v centru města. Při prohlídce v jeho bytě byl nalezen obranný granát, několik střelných zbraní a čtyři nože.

Související

Více souvisejících

střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018) Francie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy