Útok v Berlíně mohl být krvavější. Co ještě chystal terorista Amri?

Tunisan Anis Amri, který před dvěma lety najel nákladním autem do lidí na vánočním trhu v Berlíně a 12 jich zabil, se rovněž podílel na plánování bombového útoku, který ale naštěstí nebyl realizován. Napsal to dnes deník Tagesspiegel s odvoláním na dopis zaslaný spolkovým státním zastupitelstvím ministerstvu spravedlnosti.

Podle informací agentury DPA z tohoto dokumentu vyplývá, že Amri byl kvůli možnému atentátu spáchanému pomocí výbušniny v kontaktu s Francouzem Clémentem B. Oba se pravidelně stýkali v berlínské mešitě Fussilet, známé jako centrum radikálních islamistů. Do plánování bombového útoku byl zřejmě zapojený i letos zadržený Čečenec.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti existenci dopisu od státního zastupitelství potvrdil. K jeho obsahu se ale nechtěl vyjádřit s tím, že informace může poskytnout pouze prokuratura. Ani ta však podle DPA nechtěla nic bližšího sdělit.

Německá policie v létě zadržela jedenatřicetiletého Čečence Magomeda-Aliho C., který má ruské občanství. Ten podle vyšetřovatelů v roce 2016 ve svém bytě uskladnil velké množství výbušného peroxidu acetonu (TATP) a spolu s Clémentem B, zadrženým loni ve Francii, připravoval ničivý útok v Německu, který měl způsobit co největší škody.

Podle dřívějších informací vyšetřovatelé potvrdili spojení mezi Clémentem B. a Amrim. Doposud ale nebylo jasné, zda byl Amri do plánování útoku pomocí výbušniny zapojený a zda Clément měl něco společného s Amriho útokem v Berlíně. Amriho několik dnů po berlínském atentátu zastřelila policie na severu Itálie.

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.

Více souvisejících

teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Anis Amri (terorista z Berlína) Německo

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy