Kontroverzní Soros se stal osobností roku listu Financial Times: Je praporečníkem liberální demokracie

Americký finančník maďarského původu George Soros je podle výběru britského listu Financial Times (FT) osobností letošního roku. Prestižní noviny jej označily za praporečníka liberální demokracie, která je v obležení populistů. V minulosti byli osobnostmi roku zvoleni například americký prezident Donald Trump či německá kancléřka Angela Merkelová.

Zatímco běžně Financial Times vybírá osobnost roku na základě toho, čeho v uplynulých dvanácti měsících dosáhla, na 88letého Sorose, "jednoho z nejvýznamnějších filantropů na světě", padla volba "kvůli hodnotám, které reprezentuje".

Americký miliardář, který se narodil jako György Schwartz v roce 1930 v Budapešti, je podle britského listu "praporečníkem liberální demokracie a otevřené společnosti". "Toto jsou hodnoty, které triumfovaly ve studené válce. Dnes jsou obklíčeny ze všech stran: od Ruska Vladimira Putina po Ameriku Donalda Trumpa," zdůvodnily svůj výběr FT.

FT Person of the Year: George Soros https://t.co/nZR1pgQ3Bb

— Financial Times (@FT) 19. prosince 2018

Soros podle britského listu přes tři desítky let bojuje proti autoritářství, rasismu a netoleranci. Jeho úsilí mu vyneslo "brutální" útoky, které se jej snaží očernit, a "hněv autoritářských režimů" i populistů, "kteří stále více nabývají na síle, obzvlášť v Evropě". Britský list připomněl, že Soros je vzhledem ke svému židovskému původu mimo jiné terčem antisemitských výpadů.

Na amerického finančníka maďarského původu v minulosti útočili mimo jiné americký prezident Donald Trump, příznivci tvrdého brexitu v Británii, ale i slovenský expremiér Robert Fico, který jej spojoval s demonstracemi proti tehdejší vládě v Bratislavě. Nejčastěji je pod palbou kritiky Soros v rodném Maďarsku, kde jej premiér Viktor Orbán viní mimo jiné z podpory migrace.

"Obviňují mě ze všeho, i z toho, že jsem Antikrist," řekl Soros listu Financial Times. "Přál bych si, abych neměl tolik nepřátel, ale beru to jako znamení, že dělám něco dobře," dodal.

Soros prostřednictvím nadační sítě Open Society Foundations podporuje projekty na ochranu lidských práv na celém světě a uděluje například stipendia studentům. Pražská pobočka OSF byla založena v roce 1992. Soros podle agentury DPA do svých nadací vložil už 32 miliard dolarů (asi 722 miliard korun).

List Financial Times vybral osobnost roku poprvé v roce 1975, kdy se jí stal německý kancléř Helmut Schmidt, pravidelně ale svůj výběr zveřejňuje až od roku 2002. Loni volba padla na Susan Fowlerovou, americkou softwarovou inženýrku, která se zasadila o změnu přístupu velkých společností k sexuálnímu obtěžování. Předloni byl osobností roku Financial Times americký prezident Trump, v roce 2016 německá kancléřka Merkelová.

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros Financial Times EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Izraelský pozemní útok na Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy