EU vylepší vízový informační systém, pátrání po ilegálech bude jednodušší

Velvyslanci zemí EU dnes domluvili společný postoj států bloku k návrhu na posílení a vylepšení unijního vízového informačního systému (VIS). Nástroj, který úřady využívají k registraci a kontrole osob žádajících o vízum do schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích, má nově shromažďovat také údaje o dlouhodobých vízech a povolení k pobytu, neboť i tyto dokumenty opravňují držitele k pohybu uvnitř unijního prostoru volného pohybu.

Po dnešní dohodě diplomatů bude moci předsednická země, pravděpodobně tedy od počátku příštího roku Rumunsko, začít vyjednávat o konečné podobě návrhu s Evropským parlamentem, jakmile ten potvrdí svou vlastní pozici.

Citizens of five EU countries still need a visa to travel to the U.S.We report on the progress made towards achieving visa free travel to the U.S. for all EU countries → https://t.co/dVVgiAej1T pic.twitter.com/y1YlMXzxNo

— European Commission ?? (@EU_Commission) 19. prosince 2018

Návrh na modernizaci a rozšíření systému fungujícího od roku 2011 předložila Evropská komise letos v květnu poté, co došla k závěru, že stávající podoba VIS potřebuje úpravu především kvůli novým výzvám souvisejícím s migrací a potřebou chránit vnější hranici evropského bloku.

Nově by tedy měl VIS kromě krátkodobých víz shromažďovat i informace o dlouhodobých vízech a povoleních k pobytu. Registrace v centrální databázi umožní úřadům v členských zemích lépe kontrolovat pravost a platnost jim předkládaných dokumentů. Ukládána bude také kopie stránky s biodaty žadatelů, což má umožnit jednodušší zjišťování a vracení v unii nelegálně pobývajících občanů jiných zemí.

Nová pravidla také úřadům ukládají před vydáním víza srovnat poskytované osobní údaje s dalšími relevantními databázemi jako je Eurodac, unijní registr vstupů a výstupů nebo databáze Interpolu obsahující údaje o ztracených či odcizených dokumentech. Křížové porovnání má být automatizované, nalezené výsledky má ale vždy posuzovat odpovědný úřad, jehož pracovníci rozhodnou o dalším postupu.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) víza schengen osobní údaje

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy