Na Sicílii udeřilo zemětřesení. Padající zdi zranily desítky lidí

Zemětřesení o síle 4,8 stupně dnes časně ráno postihlo oblast ležící severně od sicilského města Katánie na svazích Etny. Otřesy způsobily menší materiální škody a vyžádaly si asi tři desítky zraněných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Zemětřesení nastalo asi 20 minut po třetí hodině ranní, což hodně lidí přimělo k tomu, že utekli z domů a strávili zbytek noci v autech. Televizní záběry ukázaly poškozené staré budovy ve městech Santa Venerina a Zafferana Etnea.

Asi 30 lidí utrpělo zranění, hlavně od padajícího zdiva, když prchali ze svých domovů. Sanitky odvezly desítku lidí do nemocnice, o další se postarali přátelé a příbuzní. Nikdo nebyl vážně zraněn.

Major damage in #Catania, #Sicily, #Italy after the #earthquake with a magnitude 4.9 on the Richter scale this morning 26th December.... Report: Aci Sant'Antonio e Zafferana via Terremoto In Tempo Reale #severeweather #EtnaVolcano pic.twitter.com/I06gxLPB3O

— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) 26. prosince 2018

Otřesy následovaly dva dny poté, co se z vulkánu Etna v pondělí vyvalil hustý oblak popílku, jenž načas zastavil dopravu na letišti v Katánii. To leží asi 60 kilometrů od Etny.

Hora, která je vysoká přes 3000 metrů, rovněž vychrlila ohnivě rudý proud lávy, jenž byl jasně viditelný proti noční obloze. Podle expertů zaznamenaly přístroje tento týden na svazích sopky více než 100 menších otřesů. Až dosud měl nejsilnější z nich sílu 4,3 stupně.

Související

Itálie si dnes připomíná čtyři roky od ničivého zemětřesení

Čtyři roky od ničivého zemětřesení ve střední Itálii, škody jsou patrné dodnes

Itálie si dnes připomíná čtyři roky od ničivého zemětřesení, které si ve střední části země vyžádalo 299 obětí. Do nejhůře postiženého města Amatrice zavítal italský premiér Giuseppe Conte, informoval server listu Corriere della Sera. Prezident Sergio Mattarella uznal, že navzdory slibům se zatím postiženou oblast nepodařilo zcela obnovit. Překážkou je podle něj i byrokracie.
Itálie, ilustrační foto

Zemětřesení zasáhlo Florencii, tisíce lidí nocovaly v dešti na ulici

Sever Toskánska nedaleko Florencie dnes kolem půl páté ráno zasáhlo zemětřesení o síle 4,8 stupně. S odkazem na americký geologický ústav USGC o tom informovala agentura Reuters. Větší škody ani zranění nejsou hlášeni, úřady ale sledují statiku desítek domů a památek a preventivně uzavřely v regionu školy. Živel také na několik hodin přerušil vlakovou dopravu, která už se ale pomalu vrací k normálu.

Více souvisejících

Zemětřesení Itálie Sicílie Zemětřesení

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy