Politika je cirkus? Jeden z nejlepších bavičů světa se urazil, média jsou prý nechutná

Média by měla přestat označovat politiky za klauny a chaotické dění na politické scéně za cirkus. Urážejí tím totiž představitele povolání, které vyžaduje disciplínu a týmovou práci, a tudíž zasluhuje uznání. Takto se proti přirovnáním, která často používají britská média ohradil přední britský cirkusový bavič David Konyot. Prohlásil, že skuteční cirkusáci by vyjednávání kolem brexitu zvládli lépe než politici.

"Jsem oceňovaný hudební klaun, zástupce ctihodné profese, a hluboce mě uráží špatné používání a překrucování slova 'klaun' ve spojitosti s chaotickým chováním v parlamentu či jinde," napsal Konyot ve středu deníku The Guardian. Reagoval tak na komentář, v němž se o zákonodárcích hovořilo jako o "brexitových klaunech".

Well #circustoo seems to be gathering strength , The misuse of 'Circus and "Clown' to describe a chaotic mess , mainly political ,has been highlighted in the press throughout Europe and as far as Australia and all positive for our complaint .

— David Konyot (@DavidKonyot) 28. prosince 2018

"Neustálé používání slova 'cirkus' v médiích pro vytvoření představy o nepořádku nebo špatném chování je taktéž nechutné," pokračoval 71letý Konyot. V minulosti působil jako hlavní klaun cirkusu Zippos a čtyřikrát byl vyhlášen nejlepším komediálním klaunem Británie. Skutečné fungování cirkusu je podle něj pravým opakem chaosu a opírá se o týmovou práci, disciplínu a efektivitu jednotlivých členů.

V rámci odchodu Británie z Evropské unie není nouze o komické či teatrální momenty a celý proces se podle deníku The Times v některých chvílích jeví jako fraška. Události vzbuzují značné emoce a barvité metafory, jako je právě ta o brexitových klaunech, tak v médiích nejsou výjimkou.

"Jsme umělci a tvoříme vystoupení. Nic z toho není zohledněno, když napíšou 'ti brexitoví klauni'. Kdyby cirkusy a klauni organizovali brexit, měli bychom to hotové dva roky zpátky," prohlásil Konyot.

Související

Více souvisejících

Velká Británie cirkus Brexit David Konyot (klaun) Klauni

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy