Mladík chystal megaohňostroj? Neuvěříte, kolik petard mu policie zabavila

Zhruba 850 kilogramů dělbuchů a petard zabavila německá policie krátce před oslavami příchodu nového roku 23letému muži z Hamburku. Tip dostali policisté od sousedů, kteří viděli mladíka zábavní pyrotechniku vnášet do bytu a do sklepa, informovala dnes agentura DPA. Další dělbuchy našli policisté i ve dvou jeho dodávkách.

Na základě zákona mohou lidé v Německu v obytných prostorech skladovat výbušniny o maximální hmotnosti jednoho kilogramu. V petardách a raketách, které policie v sobotu zabavila v hamburském bytě, bylo podle odhadu asi 80 kilogramů výbušné látky.

Vyšetřování ukázalo, že mladý muž byl už v minulosti stíhán kvůli nelegálnímu prodeji zábavní pyrotechniky.

Petardy, dělbuchy a domácí ohňostroje se v Německu začaly prodávat v pátek a podle zákona je lze odpalovat jen na Silvestra a Nový rok. I tak už ale úřady hlásí několik zraněných. O prsty přišli dva lidé včetně 14letého chlapce. Další 18letý muž utrpěl při odpalování petard vážné popáleniny.

Hände weg von illegalem Feuerwerk!Es kann schwerste Verletzungen hervorrufen und sogar töten!Unsere Tipps für ein schönes und #SicheresSilvester ⤵https://t.co/i6xJG7FyXnP.S. Dies sind keine echten Böller-Verletzungen, die sehen aber genau so aus. pic.twitter.com/Sxu1yaJsBq

— Feuerwehr Hamburg (@FeuerwehrHH) 28. prosince 2018

Zcela zakázáno je odpalovat dělbuchy a petardy v Německu mimo jiné v blízkosti kostelů, dětských domovů, domovů seniorů a nemocnic, ale například i u hrázděných domů a domů s doškovými střechami.

Německý Svaz pyrotechnického průmyslu (VPI) očekává v souvislosti s letošním Silvestrem obrat ve výši zhruba 137 milionů eur (3,5 miliardy korun).

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.

Více souvisejících

Hamburk Ohňostroje pyrotechnika Německo

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 47 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy