Benátky budou moci vybírat od turistů peníze za vstup do centra

Benátky budou moci vybírat od turistů peníze za vstup do historického centra města. Vyplývá to ze zákona o rozpočtu, který dnes v Římě schválili členové Poslanecké sněmovny, informovala agentura DPA.

V závislosti na ročním období by severoitalské město mohlo od lidí, kteří si budou chtít prohlédnout historické jádro, žádat od 2,50 do deseti eur (64 až 257 korun).

Nové opatření by se mělo dotknout pouze jednodenních turistů, kteří si město chtějí prohlédnout, aniž by se v něm ubytovali. Hoteloví hosté platí v Benátkách podobně jako jinde městskou daň. Jakým způsobem by lidé vstupné platili, zatím není jasné. Uvažuje se o tom, že by se poplatek vybíral například na výletních lodích či v autobusech, které do města turisty přiváží.

Benátská radnice se nyní zabývá tím, jak najít "vyváženou regulaci", která "by chránila všechny ty, kteří na našem území žijí, studují a pracují", napsal na twitteru starosta severoitalského města Luigi Brugnaro.

Benátky dlouhodobě bojují s velkým množstvím turistů, kteří si chtějí historické město prohlédnout. Turisté ve městě daleko převyšují počet obyvatel. Místní úzké uličky se tak v době hlavní turistické sezony stávají téměř neprůchodné. Davy jsou obzvlášť velké, když do města dorazí výletní lodě s tisíci turisty na palubě, kteří okamžitě vyrazí na výlet do města.

Hromadná turistika a vylidňování jsou již dlouhou dobu příčinou nespokojenosti Benátčanů. Loni v létě dokonce vyšlo do ulic kolem 2000 místních na protest proti turistickému průmyslu. Již roky město jedná o možnosti regulace počtu turistů ve městě. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

Opatření obsažené v zákoně o rozpočtu se netýká jen Benátek. Poplatek za vstup budou moci vybírat například i ostrov Elba či Liparské ostrovy. Ty budou moci žádat od 2,50 do pěti eur.

Související

Více souvisejících

Itálie (Benátky) Itálie Turisté poplatky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy