Sněhová katastrofa na Slovensku: Velmi špatně jízdné silnice, uvízlé kamiony, zrušené lety

Slovensko se potýká s nepříznivým počasím. Přívaly sněhu na mnoha místech komplikují dopravu. V Bratislavě byla omezena i městská hromadná doprava. Kalamitě se nevyhnulo ani bratislavské letiště, které muselo odklonit tři lety.

Slovenský hydrometeorologický úřad (SHMÚ) varuje před sněžením v několika krajích. Výstraha 1. stupně platí pro Banskobystrický, Trenčínský, Košický, Nitranský, Trnavský a Žilinský kraj až do 18 hodin, v některých částech potrvá výstraha až do zítřejší 6. hodiny ranní. Napadnout by v nich mohlo mezi 10 až 35 centimetry sněhu. Na západě země se může tvořit náledí a téměř na celém území Slovenska i sněhové jazyky.

„Dopravní situace bude dnes v západní polovině Slovenska velmi špatná,“ varoval SHMÚ prostřednictvím svého facebookového profilu. Ve střední a východní části země navíc očekávají meteorologové v průběhu noci nízké teploty. Ty mohou v minimech dosahovat -15 až -18 stupňů Celsia.

Sníh potrápil také Bratislavu. Kvůli nepříznivým podmínkám nejezdily v některých částech města trolejbusy. Bratislavský dopravní podnik na facebooku zveřejnil varování, že se očekává „zpoždění některých spojů v důsledku nepříznivého počasí a sněžení.“ Ve 14 hodin skončila ve městě výstraha, kterou meteorologové v půl dvanácté zvýšili na druhý stupeň.

Před dvanáctou hodinou však bylo bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika nuceno odklonit tři přílety dopravce Ryanair do Budapešti. Tam letadla vyčkávala na zlepšení situace v Bratislavě. Problémy se týkaly linek z Londýna, Birminghamu a Marrakéše. Zhruba ve 13 hodin přestalo v Bratislavě sněžit.

Odlety z Bratislavy do Birminghamu a Londýna byly z důvodu odklonění opožděny zhruba o 3 hodiny, let do Marrakéše byl zrušen. Podle Veroniky Ševčíkové, mluvčí letiště M.R. Štefánika, je již „hlavní dráha letiště provozuschopná a lety jsou tak vypravovány podle platného letového řádu“.

Problémy hlásí lidé i z dalších částí země. Na některých horských přechodech uvázli kamiony, které mají zákaz jimi projíždět. Na D1 mezi Trnavou a Bratislavou podle webu Aktuality.sk stojí několik odstavených aut. Slovenská média také informují o dopravních nehodách spojených se sněhem a ledovkou.

Ve Vysokých Tatrách podle webu Pravda.sk nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Laviny se v prudkém svahu mohou uvolnit již při malém zatížení. Ve vysokých polohách se nachází mezi 120 a 220 centimetry sněhu. V Malé i Velké Fatře, stejně jako v Nízkých Tatrách, platí druhý z pětistupňové škály.

Související

Více souvisejících

Slovensko Počasí Bratislava kalamita sníh

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy