Arabové ukradli největší zlatou minci světa? Zatím se nenašla, v Berlíně začal soud

V Berlíně dnes začal soud se čtveřicí mužů, kteří jsou obžalováni z krádeže největší zlaté mince na světě ze zdejšího Bodeho muzea. Stokilogramové platidlo mělo hodnotu kolem 3,75 milionu eur (96 milionů Kč) a zatím se nenašlo. Mužům, z nichž jeden pracoval v muzeu jako hlídač, hrozí několikaleté vězení.

Mince, na níž byla vyobrazena britská královna Alžběta II., z objektu v centru německé metropole zmizela v noci na 27. března 2017 a její odcizení mělo podle mnohých téměř filmové rozměry. Trojice černě oděných mužů, kteří si obličej schovávali v kapuci od bundy, tehdy kolem 03:30 vnikla po žebříku oknem do muzea ze strany, kde budova sousedí s trasou městských vlaků.

Když se muži dostali k vystavené minci z ryzího zlata, rozbili sekerou ochrannou vitrínu z pancéřovaného skla. Lup následně pomocí vozíku pro transport nábytku převezli k oknu, dostali na koleje, a odtud pak kolečkem přes železniční most přes řeku Sprévu. Na druhé straně řeky minci z městské tratě shodili do parku Monbijou, kam sami slanili. Z místa pak odjeli autem. Policie další den u místa činu našla jen použité nástroje.

Vyšetřování vedlo k hlídači v muzeu Dennisovi W., který si nedlouho po činu koupil zlatý řetízek v hodnotě více než 10.000 eur (256.000 Kč) a navíc se zajímal o nákup luxusního vozu. Přes něj se policisté dostali k trojici členů jednoho z berlínských arabských gangů, která podle nich čin na základě tipu hlídače uskutečnila. V autě jednoho z podezřelých se při zátahu z července 2017 našly stopy zlata.

Obžalovaní, kterým je nyní mezi 20 a 24 lety, podle vyšetřovatelů čin připravovali asi deset dní. Nikdo z těchto mužů, kteří jsou stíháni na svobodě, dnes u soudu nepromluvil. Jejich obhájci ale uvedli, že důkazy shromážděné policií proti nim jsou nedostatečné.

Prozess um Diebstahl einer millionenschwere #Goldmünze hat in #Berlin begonnen: Die Angeklagte schweigen. #BodeMuseumhttps://t.co/DqgX0Fbp8c pic.twitter.com/b1DjsbQmYZ

— Göttinger Tageblatt (@goetageblatt) 10. ledna 2019

Arabský klan, k němuž podle vyšetřovatelů patří trojice obžalovaných, která má stejně jako bývalý hlídač německé občanství, byl v minulosti opakovaně v hledáčku zdejších úřadů. Loni v červenci mu zabavily 77 nemovitostí v hodnotě 9,3 milionu eur (238 milionů Kč), které podle policie pocházely z nelegální činnosti.

Vzácná mince o průměru 53 centimetrů a tloušťce tří centimetrů vznikla v roce 2007 v Kanadě a na světě existovala jen v pěti exemplářích. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že po uloupení byla rozdělena na malé kousky a rozprodána.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín soudy mince Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy