Paříží otřásla ničivá exploze: Tři mrtví, devět vážně zraněných

Při silné explozi v pekařství v centru Paříže zahynuli dnes podle úřadů nejméně tři lidé. Více než čtyři desítky dalších osob utrpěly zranění, z toho devět je ve vážném stavu, uvedla agentura AFP. Mezi mrtvými jsou dva hasiči a španělská turistka. Příčinou neštěstí byl výbuch unikajícího plynu.

Podle pařížské policejní prefektury přišli o život dva hasiči, kteří v budově zasahovali při úniku plynu. Španělský ministr zahraničí Josep Borrell informoval o smrti španělské turistky a zranění dalšího Španěla. Stav devíti ze zraněných, kteří byli převezeni do okolních nemocnic, je vážný. Dalších 37 lidí má méně závažná poranění.

Pařížský prokurátor Rémy Heitz řekl, že šlo o neštěstí, jehož příčinou byl únik plynu. Upozornil ale, že vyšetřování je teprve na začátku a že bilance nemusí být konečná. V Paříži jsou dnes v pohotovosti tisíce policistů kvůli dalšímu protestu takzvaného hnutí žlutých vest.

Distressing images coming out of central #Paris - huge explosion at a bakery cafe on a Saturday morning. Early reports it may have been caused by gas leak. More info to come. pic.twitter.com/D68oh8I4bB

— Trent Murray (@trent_murray) 12. ledna 2019

Výbuch otřásl pekařstvím Hubert v ulici Trévise, která je v 9. pařížském obvodu nedaleko Opery. Na místě vzplanul požár a těsně před devátou hodinou se ozvala exploze. Na snímcích bylo vidět mnoho trosek a vyražená okna i v patrech nad podnikem a rovněž v okolních domech. Podle francouzských médií dnes nemělo být pekařství otevřené.

Svědek z domu naproti řekl, že ráno viděl do pekařství vstupovat hasiče, ale nevěděl proč. Asi po hodině nastal výbuch.

Policie na twitteru požádala veřejnost, aby se místu vyhnula a nechala prostor pro hasiče a záchranáře. Těžce raněné evakuoval vrtulník, hasiči zraněným pomáhali z oken a evakuovali obyvatele zasažených bytů.

Na místo přijel dopoledne ministr vnitra Christophe Castaner a řekl, že situace je pod kontrolou a že do zásahu se zapojilo 200 hasičů a 100 policistů. "Je to ohromná exploze, bilance bude těžká. Otevřeli jsme přijímací centrum a nabízíme pomoc," řekl ministr. Na místo dorazil podle deníku Le Figaro také premiér Édouard Philippe a krizového jednání se zúčastnila i pařížská starostka Anne Hidalgová.

Svědci z okolních domů zachytili na své mobilní telefony snímky místa. Z hotelu na ulici Trévise byli evakuováni hosté. Podle recepční byl výbuch velmi silný a lidé podlehli panice, že jde o teroristický útok. Jeden z policistů řekl, že lidé z evakuovaných domů jsou směřováni na radnici, která by měla poskytnout náhradní ubytování.

Související

Více souvisejících

Paříž výbuch plynu v Paříži (12.1.2018) Francie neštěstí výbuch plynu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy