Zabil belgický veterán RAF generálního tajemníka OSN? Nový dokument to naznačuje

V roce 1961 se v Africe zřítilo letadlo, na jehož palubě cestoval generální tajemní OSN Dag Hammarskjöld. Dodnes není uspokojivě vyšetřeno, zda se jednalo o nešťastnou náhodu, nebo úmyslný čin. Nový dokument, který se případu věnuje, však naznačuje, že letadlo mohl sestřelit belgický veterán RAF Jan van Risseghem.

Letadlo, na jehož palubě bylo kromě Hammarskjölda i dalších 15 lidí, se zřítilo v Zambii 18. září 1961. Tragédii nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Generální tajemník OSN byl na tajné misi, jejímž úkolem bylo dojednat příměří se separatisty z provincie Katanga v Kongu.

Jan van Risseghem pocházel z Belgie, na začátku druhé světové války však uprchl do Anglie. Tam se přidal k pilotům RAF a bojoval proti Němcům. V průběhu války se ve Velké Británii také oženil a po válce se i s manželkou vrátil do rodné Belgie. V roce 1961 se přesunul do Konga, které se po získání samostatnosti zmítalo v občanské válce. Zde začal pracovat právě pro separatisty, kteří vytvořili dočasný „stát“ Katanga.

Podle britského deníku Guardian nyní nový dokument, který se záhadným zřícením letadla zabývá, a který bude mít premiéru na festivalu Sundance, přinesl nové informace. Ty naznačují, že letadlo sestřelil právě Risseghem. Již v minulosti se sice objevily dohady, že by za tragédií mohl stát belgický pilot, nikdy však nebyly potvrzeny. Tajná depeše zaslaná americkým ambasadorem v Kongu ještě v den havárie, například Risseghema jmenovala mezi podezřelými.

Letové záznamy, kterými se Risseghem bránil, dokazovaly, že 18. září žádné mise nepilotoval. Podle autorů dokumentu však mohly být zfalšovány. To filmařům potvrdil i Roger Bracco, další z žoldnéřů, který pro separatisty pracoval. Když se ho ptali, zda mohou být letové záznamy falešné, odpověděl, „Takhle to neřeknu, ale … nemyslím si, že odpovídají pravdě.“ Později však u pročítání dokumentů označí jednu uvedenou destinaci za vymyšlenou a zpochybní pravost jmen některých kopilotů. Sám nicméně nevěří, že by za havárií stál jeho kolega.

Pierre Coppens, který se s Van Risseghemem spřátelil v roce 1965, ale tvrdí, že se mu pilot k sestřelu letadla přiznal. Údajně však v průběhu akce nevěděl, kdo na palubě cestuje. „Nevěděl to,“ řekl filmařům Coppens. „Řekl mi – provedl jsem tu misi, a to bylo vše. A potom jsem se musel vrátit zpátky a zachránit si život.“

Jan Van Risseghem zemřel v roce 2007. Jeho žena je nicméně přesvědčená, že za útokem nestál. V době tragédie se měl nacházet v Rhodesii, kde vyjednával nákup letadla pro konžské rebely. Vyšetřování OSN nebylo ani po více jak padesáti letech uzavřeno.

Související

Více souvisejících

Belgie OSN havárie Kongo Hammarskjöld Dag letadla, letectví

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy