V čele s osly. Británii zaplavují billboardy se stupidními výroky o brexitu

Skupina britských aktivistů pokryla několik billboardů na jihovýchodě Anglie velkoplošnými plakáty s výroky o brexitu, které by jejich autoři možná rádi vzali zpět. Je mezi nimi i současná premiérka Theresa Mayová, která v dubnu roku 2016 uvedla, že setrvání v Evropské unii zajistí Británii lepší ochranu před zločinem a teroristickými útoky. Za projektem stojí prounijní sdružení s názvem Led By Donkeys ("v čele s osly"), informovala televize Sky News.

Skupina prezentovala výroky jako obří příspěvky z twitteru, ačkoli všechny nepochází z této sociální sítě. Citáty vybrala prostřednictvím internetové ankety, přičemž nejvíce hlasů prý dostal komentář, se kterým přišel v roce 2011 konzervativní poslanec a v současné době jeden z nejhlasitějších zastánců tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg.

Okay we’re doing it, we’ve set up a crowdfunder. Let’s make this thing go national. Chip in to get @ByDonkeys posters up across the country. This will only work if you make it work, so PLEASE RT/share/Facebook/shout/scream about it >> https://t.co/b8z7ZxwAJ2 (1/4) pic.twitter.com/4llycQdf6W

— Led By Donkeys (@ByDonkeys) 18. ledna 2019

"Mohli bychom mít dvě referenda. Popravdě by mohlo dávat větší smysl mít druhé referendum až poté, co skončí vyjednávání," napsal před lety, zřejmě v souvislosti s odchodem Británie z EU. Dnes Rees-Mogg druhé referendum, v němž by se mohli Britové vyjádřit k dojednané podobě brexitu, odmítá.

Další výroky na billboardech jsou od současného ministra pro mezinárodní obchod Liama Foxe, bývalého ministra pro brexit Dominica Raaba, ušetřena nebyla ani Mayová či její předchůdce David Cameron.

A busy night on the Brexit frontline. We’ve covered Dover in the historic quotes of the people responsible for this chaos. Britain is a nation #LedByDonkeys.Get involved ? pic.twitter.com/rNGOX5ye2k

— Led By Donkeys (@ByDonkeys) 16. ledna 2019

"Zachování členství v Evropské unii znamená, že budeme lépe chráněni před zločinem a terorismem," zní věta, kterou Mayová pronesla v rámci kampaně před referendem o brexitu. Ještě mnohem slavnější je zřejmě Foxův výrok o tom, že dohoda s EU o volném obchodu po brexitu bude "jednou z nejsnadnějších v historii lidstva".

"Zpravodajský cyklus je dnes tak rychlý, že zapomínáme, co naši lídři říkali dříve," uvedl mluvčí sdružení Led By Donkeys, které přiznává, že na výlep plakátů nemělo povolení. Je však podle něj správné připomínat si výroky lidí, kteří "chtějí, abychom jim důvěřovali, když vstupujeme do neklidných vod brexitu".

Dalším terčem kampaně prý bude exministr zahraničí a další prominentní stoupenec rázné odluky od EU Boris Johnson, který je prý "studnicí pokryteckých žvástů".

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie billboardy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy