Zbývá 66 dní do brexitu: Barnier varuje, že Britové budou platit! Pomůže „dodatek" ke smlouvě?

Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie (EU) o brexitu, toho má vážně dost. Podle něj rozhodnutí Spojeného království opustit politickou Evropu s eventualitou „no deal" (bez smlouvy) rozhodně neznamená, že Britové nebudou platit „fakturu za rozvod". Informuje o tom agentura AFP.

V rozhovoru, který Michel Barnier poskytl 66 dní před datem odchodu Velké Británie z Evropské unie (EU) několika evropským novinám. „Vždy jsme říkali jednoduchou věc: úplnost požadavků zapojení Spojeného království jako země a člena EU budou respektována", i když „bude mnohem obtížnější je respektovat v případě tzv. no deal", uvedl Barnier v rozhovoru pro francouzský Le Monde, který publikuje rovněž polská Rzeczpospolita a luxemburský Luxemburg Wort.

Britové budou platit, je to mezinárodní právní závazek!

Smlouva, kterou urputně vyjednával mezi Londýnem a Bruselem, byla ale odmítnuta velkou většinou v britském parlamentu, což ale předpokládá zároveň vyrovnání podílu, který Velká Británie v letech 2014-2020 v rámci víceročního finančního rozpočtu přijala. Tento rozpočet zahrnuje i přechodné období, jež bylo dohodnuto ve smlouvě.

Text neuvádí přesné finanční vyúčtování, ale je v něm zanesena metoda výpočtu. Britská vláda předkládala výši v rozpětí 40 až 45 miliard euro, což nebylo dosud oficiálně ze strany EU potvrzeno. Michel Barnier připomíná, že „angažmá má právní povahu z pohledu mezinárodního práva". „Nedokáži si představit, že Britové nebudou respektovat své mezinárodní závazky," dodává.

V rozhovoru se Barnier několikrát vrací k tomu, že „příští gesto", jež by odblokovalo konečné přijetí smlouvy o rozchodu, musí přijít ze strany Britů, neboť právě oni se nacházejí v „okamžiku pravdy" a podle něho zároveň „potřebují čas". O možnosti nového termínu, jenž by posunul datum brexitu, se ale Barnier přímo nezmínil.

Stačí dodatečné „politické prohlášení" ke smlouvě?

Premiérka Theresa Mayová se pokouší v současnosti najít většinu, jež by ji podpořila k novým diskusím s Evropskou unií, zatímco britští poslanci se zdají být odhodlaní převzít celou záležitost s blížícím se datem 29. března, na kdy je naplánován brexit - „do svých rukou". „Myslím, že zodpovědná dohoda by se mohla podobat smlouvě, která tu je," rozvádí Barnier úvahu s odkazem na stávající smlouvu, která byla zatím odmítnuta.

Podle nejvyššího vyjednavače brexitu může dojít „rychle k posunu", pokud dojde zároveň k „politickému prohlášení", jež by jako text bylo přiloženo jako nekonfliktní k smlouvě o vystoupení, a nabídlo obrysy vztahů mezi Londýnem a EU pro časy, nadcházející po brexitu, informuje Luxemburger Wort. Kakofonie, která se od „britské politické třídy" živě rozléhá, posiluje podle Barniera obavy o brexitu bez dohody. Barnier naznačil, že sedmadvacítka členů EU posiluje v tyto dny přípravy právě na tuto eventualitu.

Stovky celních stanovišť již bylo vytvořeno, a byla rovněž přijata opatření, aby „letadla mohla přistávat", řekl Michel Barnier. Ale „no deal" nemůže být viděn jako doplněk „minidealu" v situaci, která by se nazývala, jak mají Angličané rádi: „business as usual".

Související

EU

NÁZOR: Házení viny na EU je u politiků známka populismu, naznačuje profesor

Nedávný útok Michela Barniera na pravomoci Evropského soudu mnohé překvapil, konstatuje Alberto Alemanno v komentáři pro server Politico. Profesor práva působící na Vysoké škole obchodních studií v Paříži pokládá otázku, jak je možné, že někdejší hlavní vyjednavač EU pro brexit se změnil z horlivého zastánce unijní integrity ve vlasteneckého obhájce francouzských zájmů.

Více souvisejících

Michel Barnier Brexit Mayové EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 21 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy