Přetahovaná o 43 uprchlíků: Itálie dovolila lodi jen zakotvit, migranty přijmout nechce

Italská pobřežní stráž kvůli špatnému počasí dovolila lodi německé nevládní organizace Sea Watch vplout do italských výsostných vod. Informoval o tom dnes list La Repubblica. Plavidlo, na kterém je 47 migrantů, nyní kotví necelé dva kilometry od sicilského města Syrakúsy. Italská vláda nicméně odmítla migranty přijmout a vyzvala, aby si je převzalo Nizozemsko, pod jehož vlajkou se loď plaví.

Německá nevládní organizace dnes na twitteru napsala, že kvůli "nepříznivým povětrnostním podmínkám" dostala loď Sea Watch 3 přiděleno kotviště v zátoce mezi Syrakúsami a Augustou na jihozápadě Sicílie. "Je to zatím jen kotviště v pobřežních vodách, žádný bezpečný přístav," zdůraznila organizace, která pomáhá zachraňovat migranty ve Středozemním moři.

Um Schutz vor den widrigen Wetterbedingungen zu suchen, wurde der #SeaWatch3 ein Liegeplatz 1.4 Meilen zwischen Augusta und Siracusa, vor Marina di Melilli, zugewiesen.Nur ein Offshore-Ankerplatz bisher, kein #PortOfSafety. pic.twitter.com/3b1y7LrnJP

— Sea-Watch (@seawatchcrew) 25. ledna 2019

Na palubě lodi Sea Watch 3 je nyní 47 migrantů, které posádka zachránila v sobotu u břehů Libye. Podle italské pobřežní stráže se poblíž plavidla pohybují i lodě pobřežní stráže a finanční policie.

Italský vicepremiér Luigi di Maio mezitím vyzval Nizozemsko, pod jehož vlajkou se loď Sea Watch 3 plaví, aby migranty z paluby převzalo. Itálie je podle něj ochotna lidem zajistit lékařskou péči, "náš názor na spolupráci s nevládními organizacemi se ale nemění". "V Itálii není místo," napsal na facebooku také druhý vicepremiér italské vlády a ministr vnitra Matteo Salvini.

Itálie i Malta, evropské země, které leží nejblíže libyjským břehů, odmítají přijímat migranty zachráněné loděmi nevládních organizací. Jejich snahou je odradit pašeráky lidí od toho, aby vysílali migranty na vratkých člunech na nebezpečnou cestu po Středozemním moři do Evropy.

Plavidlo Sea Watch 3 muselo na počátku roku více než dva týdny strávit na moři, neboť žádná členská země EU nebyla ochotna přijmout 32 migrantů na jeho palubě. Nakonec se o ně a migranty z další lodi se stejným osudem podělilo devět zemí.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie uprchlíci Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Matteo Salvini (Liga severu) Nizozemí

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 52 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy