Světová média se opět věnují Česku. Zaujali je Piráti

Česká pirátská strana se ve srovnání s dalšími evropskými Piráty vymyká dlouhodobě rostoucí politickou podporou. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu mají slušnou šanci na úspěch a Ivan Bartoš v průzkumech vychází jako druhý nejdůvěryhodnější český politik. Toho všeho si všímá prestižní zahraniční server.

„Česká pirátská strana má vítr v plachtách,“ píše ve svém článku server Politico, který si všímá „raketového“ růstu Pirátů. V porovnání s dalšími pirátskými stranami jsou ti čeští jednoznačně nejúspěšnějším projektem. Ve Švédsku, či na Islandu se sice podařilo podobným uskupením nejprve uspět, v posledních volbách však již propadla.

Česká pirátská strana, která na svém začátku neměla žádné zdroje a jen malou politickou zkušenost, se během necelých deseti let vyhoupla na pozici třetího nejsilnějšího hráče v ČR. „Na začátku nás ve straně bylo tak málo, že každý z nás byl předsedou nebo místopředsedou něčeho,“ cituje Politico předsedu Ivana Bartoše. „Ale rostli jsme s každým dalším rokem, protože každý den tvrdě pracujeme.“

Ve volbách v roce 2017 se Piráti poprvé dostali do Parlamentu a s necelými 11 % se stali hned třetí nejsilnější stranou. O čtyři roky dříve přitom získali méně než 2,67 %. Velký úspěch zaznamenali Piráti také při posledních komunálních volbách, kdy dosáhli na primátorský post v Praze. V květnových volbách očekávají zisk alespoň pěti europoslaneckých křesel. Podle předpokladu serveru Politico obsadí strana v Bruselu čtyři mandáty.

Oslovení politologové vysvětlují úspěch strany především deziluzí voličů z tradičního politického establishmentu. Podle Miloše Brunclíka z Karlovy Univerzity v Praze je tento fenomén zodpovědný i za nárůst hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. „Obě strany vyrostly ve stejné době a jejich rétorika byla v některých ohledech podobná,“ řekl pro Politico. „Obě byly protisystémové strany a stavěly se do protikorupční role. A obě se snažily odlišit od tradičních stran.“

Politolog Jakub Charvát z Metropolitní univerzity Praha vidí část úspěchu Pirátů ve zklamání středových a pravicových voličů. „Hodně jejich podporovatelů přešlo od kdysi silné středo-pravicové ODS,“ řekl serveru. „A přilákali mnoho mladých voličů.“

Politico si všímá také agendy českých Pirátů. „Česká pirátská strana zastává přímou demokracii, transparentnost a svobodu informací,“ píše server a dodává, že Ivan Bartoš zdůrazňuje i sociální politiku strany. „O spravedlnost, lidská práva, demokracii a svobodu projevu se budete starat, pokud budete mít na konci měsíce dost peněz na zaplacení všech účtů,“ cituje Politico předsedu Pirátů. Jako příklad této politiky uvádí návrh Pirátů, aby daňová zátěž přešla ze strany pracujících na některé sektory průmyslu, například uhelný nebo telekomunikační.

Úspěch v Praze, kde Piráti nově vládnou v koalici s dalšími dvěma stranami, považují jejich zástupci za skvělou možnost ukázat, jak by mohla pirátská vláda vypadat v praxi. „Je to unikátní šance změnit způsob, jakým je město řízeno a unikátní příležitost pro Českou pirátskou stranu ukázat, jak chce řídit zemi,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

Politico zmiňuje také nedávný průzkum CVVM, podle nějž je Bartoš druhým nejdůvěryhodnějším politikem, hned po Andreji Babišovi. „Zdá se, že zisk pražské radnice pozvedl jejich popularitu,“ stojí v článku. Zatímco před několika lety byli Piráti pro mnoho lidí stále stranou „hackerů“, dnes se jedná o zavedený politický subjekt. „Byli schopní přesvědčit voliče, že jsou kompetentní,“ komentoval tuto změnu Brunclík. „Pokud si udrží dojem důvěryhodné, autentické a kompetentní strany, která uspěje v Praze, tak by se mohli stát vážným vyzyvatelem Babiše,“ uzavřel politolog.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana politika Volby Piráti Praha EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy