Francie tahá uprchlíky do Evropy? Salvini dráždí Macrona, ten poslal Itálii jízlivý vzkaz

Francouzský prezident Emmanuel Macron nepovažuje za důležité nedávné slovní útoky členů italské vlády Mattea Salviniho a Luigiho Di Maia a nehodlá na ně reagovat. Řekl to dnes novinářům při cestě do Egypta. Tradičně přátelské vztahy mezi Itálií a Francií po nástupu koalice Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy výrazně ochladly.

Di Maio, který je vůdcem M5S a místopředsedou vlády, minulou neděli označil Francii za příčinu migrace z Afriky do Evropy.

Salvini, italský ministr vnitra, krátce nato řekl, že Francie nedělá nic pro nastolení míru v Libyi. Na facebooku napsal, že Francie má mizernou vládu a mizerného prezidenta.

"Nebudu reagovat, vždyť právě o to oni stojí. Přeji jim hodně štěstí, ať si užijí agitaci. Pokud jde o mě, mým partnerem je (premiér Giuseppe) Conte," prohlásil Macron.

Dodal, že slovní útoky z Říma "upřímně řečeno nemají žádný význam". Itálie by si podle francouzského prezidenta zasloužila vůdce hodné svých dějin.

Salvini a Di Maio francouzskou vládu kritizují opakovaně a Macrona obviňují z neochoty pomáhat při zvládání velkého počtu migrantů, kteří v posledních letech přicházejí do Evropy přes Středozemní moře. Oba politici také v prosinci vyjádřili podporu protestnímu hnutí takzvaných žlutých vest, jehož členové se od poloviny listopadu bouří proti politice francouzské vlády.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Francie Itálie Matteo Salvini (Liga severu) uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy