Slovenský exministr Rusko se vyhnul vazbě, je obviněn z objednání vraždy

Bratislavský soud odmítl návrh prokurátora na uvalení vazby na exministra hospodářství a bývalého ředitele soukromé televize Markíza Pavola Ruska, kterého policie loni na podzim obvinila z objednání vraždy. Rusko je podezřelý, že si v roce 1997 objednal v podsvětí vraždu své společnice z Markízy, ke které nakonec nedošlo. Prokurátor podal proti verdiktu stížnost.

Soud první instance nejprve loni poslal Ruska ve zmiňovaném případu do vazby. Odvolací soud ale později vyhověl Ruskově stížnosti a vazbu nahradil dohledem soudního úředníka.

Nový návrh na vazební stíhaní bývalého slovenského ministra podal prokurátor poté, co Rusko v závěru loňského roku na tiskové konferenci obvinění odmítl a později podal trestní oznámení kvůli údajné diskreditaci své osoby.

Podle prokurátora, který v případu podal na Ruska obžalobu letos v lednu, exministr veřejným vystupováním mohl ovlivňovat svědky, poškozené nebo další obviněné. Soud ale jeho argumentaci nepřijal, prokurátor podle něj nepředložil žádné konkrétní důkazy.

Rusko rozhodnutí soudu uvítal. "Jsem rád, že spravedlnost promluvila. Žádná z výpovědí, kromě jedné, není proti nám. Vyslechnuto (při vyšetřování případu) bylo 55 svědků," uvedl exministr, který vinu opakovaně odmítl.

Proti Ruskovi podle dřívějších informací slovenských medií vypovídal například Mikuláš Černák, který si v současnosti odpykává doživotí za různé jiné vraždy. Právě u Černáka si prý Rusko s příslibem odměny ve výši 20 milionů tehdejších slovenských korun popravu objednal a také složil zálohu. Slovenská média dříve napsala, že v případu čelí obvinění dohromady čtyři osoby, kromě Ruska také Černák a další známé postavy slovenského podsvětí.

Rusko zastával v letech 2003 až 2005 post ministra hospodářství. Z této funkce byl odvolán po aféře se směnkami, jejichž prostřednictvím si již jako ministr půjčil 100 milionů slovenských korun. Z politiky se Rusko stáhnul a rovněž prodal svůj podíl v televizi Markíza, která stejně jako česká televize Nova patří do mediální skupiny CME.

Loni byl Rusko spolu s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem obviněn z padělání směnek za desítky milionů eur, jejichž proplacení od Ruska i od Markízy požadovala jedna z Kočnerových firem. Povinnost proplatit směnky by patrně zůstala pouze na Markíze, protože Rusko je podle slovenských médií nemajetný.

Související

Pavol Rusko

Obžalovaný slovenský exministr Rusko byl zatčen, soud ho poslal do vazby

Soud na Slovensku dnes poslal do vazby obžalovaného exministra hospodářství Pavola Ruska, který se v úterý v kauze falšování směnek nedostavil k odvolacímu soudu a kterého policie následně zatkla. Novinářům to řekl prokurátor Ján Šanta, jenž Ruskovo vazební stíhání navrhl. Ve zmíněném případu soud první instance Ruskovi a podnikateli Marianu Kočnerovi v únoru vyměřil shodný trest 19 let vězení. Kočner je ve vazbě od června 2018.
Soud, ilustrační foto

Nejvyšší soud SR odročil líčení v kauze padělání směnek. Rusko tvrdí, že byl napaden

Slovenský nejvyšší soud odročil na leden příštího roku líčení o odvoláních v kauze padělání směnek. Jeden z obžalovaných, exministr hospodářství Pavol Rusko, se krátce před začátkem dnešního jednání omluvil s odůvodněním, že byl napaden a ošetřen v nemocnici. Soud nevyhověl návrhu prokurátora a obhajoby, aby líčení pokračovalo s druhým obžalovaným, podnikatelem Marianem Kočnerem.

Více souvisejících

Pavol Rusko Slovensko Policie SR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 17 minutami

před 25 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy